Basic Fried Rice 炒飯

stekt ris med reker og skinke

Stekt ris inneholder mange godsaker og er både enkel og grei å lage. Du står selvfølgelig helt fritt til å droppe rekene, tilsette kylling, droppe kjøttet helt eller bruke opp en ekstra grønnsaksrest eller to. Det er det som er så supert med stekt ris, du kan variere den på så mange måter og bruke det du har. Det som er viktig er smakstilsetningene og ikke minst at risen har fått en dag eller to i kjøleskap etter at den har blitt kokt.

Ingredienser

middag for to:

to lett sammenpiskede egg

åtte til ti rå rensede scampi, økologiske

havsalt pg hvit pepper etter smak

seks shitakesopp, grovt hakket opp

175 gr røkt skinke i terninger

100 gr grønne erter

to fedd hvitløk, revet

tre finsnittede vårløk (spar av noe av den grønne delen til garnering)

fem dl kokt og avkjølt ris

tre spiseskjeer lys soyasaus

tre spiseskjeer østerssaus

en teskje kyllingbuljongpulver

en teskje MSG (kan sløyfes)

en teskje sukker

to spiseskjeer smør

ristede sesamfrø og vårløk til garnering

Pisk sammen eggene og rens rekene for hale og skall og skjær et snitt i ryggen for å fjerne den sorte strengen.

Forbered alle grønnsakene, kutt skinken og finn frem sauser, sesamfrø og snitt vårløken. Sett en romslig panne på varmen og begynn med å steke eggene til eggerøre men ikke stek den helt ferdig før du har den over i en bolle. Tørk av pannen med kjøkkenpapir og tilsett litt mer olje. Stek rekene til de blir korallrøde og krydre de med litt havsalt og pepper. Ta de ut og legg de til side sammen med eggene.

Tørk av pannen en siste gang og tilsett litt mer olje. Tilsett vårløken og soppen og stek den gyllen før du etterhvert har i erter og skinke. Tilsett hvitløken og rør den godt inn før du har i risen og tilsetter soya - og østerssaus sammen med buljong, MSG og sukker. Vend på den mens den steker og skru opp varmen. Tilsett egg og reker tilbake i pannen og vend det inn før du tilsetter smør og lar det smelte ned. Smak og sjekk om du trenger mer av noe. Avslutt med vårløk og sesamfrø og server straks.