Bánh Xèo med grønnsaker

vietnamesiske fylte riscrêpes

Hva tror du om løvtynne, knasende sprø rispannekaker med biter av vårløk, løk, reker og bacon og fylt til randen med sprø grønnsaker, urter, bønnespirer og gulrot? Det er Bánh Xèo og med en enkel men sterk dipsaus til kan jeg nesten garantere deg at du spiser minst en for mye. Du kan selvsagt variere fyllet etter egen smak og det er ikke noe problem å droppe kjøttet om du ønsker det.

Ingredienser

gir ca. 12 crepes:

255 gr rismel

85 gr hvetemel

tre teskjeer malt gurkemeie

en teskje havsalt

syv dl Farris, Sodastream eller lyst øl feks. Heineken

fire dl kokosmelk

tre finsnittede vårløk

nøytral olje til steking

----

tolv skiver bacon

tjuefire store rensede reker, økologiske

en løk i tynne skiver

150 gr friske forvellede bønnespirer

100 gr alfalfaspirer

en stor gulrot, juliennet

en liten bunt frisk koriander

en liten bunt frisk mynte

ass. salatblader og parillablader (om du finner sistnevnte)

----

dipsaus:

seks spiseskjeer vann

to spiseskjeer frisk sitron eller limejuice

to spiseskjeer sukker

to spiseskjeer fiskesaus (vietnamesisk type)

to finhakkede thaichili

et fedd finhakket hvitløk

Fremgangsmåte

Pisk sammen alle ingrediensene til pannekakerøren men ikke tilsett vårløken. Dekk med plastfolie og sett røren kaldt i minimun tre timer eller over natten.

Kutt løken i skiver, kutt baconet i mindre biter og juliennekutt gulroten og forvell bønnespirene. Legg frem urter og spirer slik at pannekakene kan fylles raskt.

Sett en panne på middels varme og tilsett vårløken i pannekakerøren. Når pannen er varm tilsetter du en teskje med olje og legger i noen halvskiver med løk, to reker og noen biter bacon. Når det er gyllent og rekene begynner å bli korallrøde har du i en full øse med pannekakerøre (rør godt opp imellom hver gang) og dreier på pannen så bunnen dekkes. Sett på lokk og stek i omlag tre min. Ta av lokket og la pannekaken steke til du ser at den er sprø i kantene. Legg på bønnespirer og øvrige grønnsaker & urter så det dekker halve pannekaken og fold over. Press lett ned med stekespaden og server de varme rett fra pannen med dipsaus og grønne salatblader.