© 2010–2021 Millas Mat

Bangers and mash med sauce diable

pølser og mos med diabolsk saus

England møter Frankrike på en tallerken - det må det jo blir bråk av. Derfor får de selskap av en såkalt sauce diable for å roe gemyttene på begge sider av den imaginære skyttergraven. Denne oppskriften gir ikke mye saus, men den er sterk og fyldig, så det er mer enn nok til to porsjoner. Bangers and mash er svært tradisjonell britisk pubmat - begreper bangers kommer fra tiden rundt 1. Verdenskrig når pølsefarsen ble tilsatt ekstra væske for å drøye kjøttet og dermed ofte sprakk under steking.

Ingredienser

middag for to:

fire gode svinepølser (her har jeg valgt italiensk landpølse fra Grøstad)

nøytral olje til steking

en stor løk i tykke skiver

----

mash:

fire til seks store melne poteter

50 gr smør

varm melk til å spe ut med (beregn halvannen til to dl)

havsalt og sort pepper etter smak

revet muskatnøtt etter smak

to dl frosne grønne erter

----

sauce diable:

en finhakket løk

en finhakket gulrot

en finhakket stangselleri

30 gr bacon eller pancetta i terninger

30 gr smør

30 gr hvetemel

en halv liter varm oksekraft

en spiseskje tomatpuré

1,75 dl tørr hvitvin eller vermut

en teskje sorte pepperkorn

en liten suppekvast

chilipulver eller cayennepepper etter smak

Skrell og sett over potetene til kok og begynn deretter med sausen.

Sett over en romslig panne på middels varme og fres grønnsaker og bacon inntil det er lett gyllent. Ta det ut av pannen og legg det til side på en tallerken men behold fettet. Smelt smøret i pannen og ha i melet. Rør godt og la massen brune seg skikkelig men pass på varmen og rør hele tiden. Hell deretter i oksekraften litt etter litt mens du pisker godt mellom hver gang. Tilsett tomatpureen og vinen og bland det godt inn. Ha grønnsakene tilbake i pannen sammen med suppekvasten og la sausen koke i et kvarter. Sil av, tilsett chili og juster smaken med havsalt og pepper. Sett sausen til side inntil resten av maten er klar og du bare kan gi den et raskt oppkok.

Hell kokevannet av potetene og la de dampe seg litt tørre. Tilsett smør og mos potetene grovt. Spre deretter ut med varm melk og smak til med havsalt, pepper og muskat. Vend inn ertene og du raskt har tint i en bolle med kokende vann helt til slutt.

Snitt pølsene med små kryss og stek de pent gylne på alle sidene. Snu på de ofte så de blir pent brune på begge sider og hold de varme i ovnen mens du steker løken i samme panne. Varm opp sausen og så er det hele klart til servering.

Tradisjonelt anretter du dette i en vid og litt dyp tallerken med potetene i bunnen, deretter legger du pølsene over, så saus og topp det hele med stekt løk og litt hakket persille om du har. En liten skje med Branston er så absolutt å anbefale til dette.