© 2010–2020 Millas Mat

Bangers 'n' mash med sauce diable

pølser og mos med diabolsk saus

England møter Frankrike på en tallerken – det må det jo blir bråk av. Så derfor får de selskap av en såkalt sauce diable for å roe gemyttene på begge sider av den imaginære skyttergraven. Denne oppskriften gir ikke mye saus, men den er sterk og fyldig, så det er mer enn nok til to. Vil du ha grønnsaker til så foreslår jeg frisk dampet spinat eller ferske hagebønner, hvis de er i sesong. Denne oppskriften er fra britisk-malaysiske Rachel Khoo.

Ingredienser

middag for to:

fire gode pølser (velg gjerne noe mer spennende enn grillpølser, her har jeg valgt lammepølser og krakower)

fire store melne poteter

50 gr smør

varm melk til å spe ut mosen med (beregn halvannen til to dl)

havsalt og sort pepper etter smak

revet muskatnøtt etter smak

——

sauce diable:

en finhakket løk

en finhakket gulrot

en finhakket stangselleri

30 gr bacon i terninger

30 gr smør

30 gr hvetemel

en halv liter varm oksekraft

en spiseskje tomatpuré

1,75 dl tørr hvitvin eller vermut

en teskje sorte pepperkorn

en liten suppekvast

en klype chilipulver eller cayennepepper

Jeg synes det er fint å først skrelle og deretter sette over potetene til kok og deretter begynne med sausen. Sett over en romslig panne på middels varme og fres grønnsaker og bacon inntil det er lett gyllent. Ta det ut av pannen og legg det til side på en tallerken men behold så mye som mulig av fettet i pannen. Smelt smøret i pannen og dryss nedi melet. Rør godt og la massen brune seg skikkelig men pass på varmen og rør hele tiden for du må ikke brenne massen. Hell deretter i oksekraften litt etter litt mens du hele tiden pisker godt nedi pannen. Tilsett tomatpureen og vinen og pisk godt inntil dette har løst seg opp. Legg grønnsakene tilbake i pannen sammen med suppekvasten og la sausen koke i et kvarter.

Sil av sausen, tilsett chili og juster smaken med havsalt og pepper. Sett den til side inntil resten av maten er klar og du bare kan gi den et raskt oppkok.

Sett pannen til side men ikke vask den, bruk den til å steke pølsene i siden den inneholder masse smak.

Snitt pølsene med små kryss og stek de pent gylne på alle sidene i litt smør. Snu på de ofte så de blir pent brune og i mens moser du potetene og tilsetter smør og varm melk og smaker den til med havsalt, pepper og muskat. Varm opp sausen og så er det klart til servering.