© 2010–2022 Millas Mat

Balinesisk Bami Goreng med kylling og reker

øymat

Balinesisk mat er en herlig blanding av smaker fra store deler av Asia og er ikke spesielt sterkt men byr til gjengjeld på veldig mye aroma og ulike konsistenser. I denne oppskriften kan du godt bytte ut rekene med mer kylling om du vil eller bare bruker reker. Du kan også lage om dette til en vegetarisk rett ved å tilsette en ekstra grønnsak som fersk spinat eller grønne bønner vil fungere kjempegodt.

Ingredienser

200 gr tynne bami-nudler

en teskje sesamolje

to spiseskjeer peanøttolje til steking

tre fedd finhakket hvitløk

to spiseskjeer sambal olek (indonesisk chilipaste)

en spiseskje frisk revet ingefær

en halv spiseskje lys brunt sukker

en rødløk i tynne skiver

en liten rød paprika i tynne strimler

100 gr renset og snittet grønnkål

100 gr friske forvellede bønnespirer

kjøtt fra to utbenede kyllinglår

150 gr rensede rå reker

havsalt og hvit pepper

100 gr salte peanøtter eller cashewnøtter

lys soyasaus etter smak

saften av en lime

to spiseskjeer ristede kokosflak

Ben ut kyllinglårene og skjær kjøttet i grove biter. Rens rekene og krydre de lett med havsalt og hvitt pepper. Kok nudlene etter anvisning på pakken og hell de i et dørslag, ha de tilbake i kjelen. Tilsett en snau teskje sesamolje og rør de godt inn i nudlene så de ikke klistrer seg sammen. Sett deretter på lokket og hold de lune. I det samme dørslaget har du i bønnespirene og heller over en liter kokende vann så de blir forvellet. Skyll de så i kaldt vann så de holder seg sprø og la de renne godt av seg.

Rist kokosflakene lett gylne i en tørr panne og ha de over i en bolle. I den samme pannen tilsetter du en spiseskje olje og freser de hakkede rekene. Legg de deretter til side.

Sett en wok eller en dyp romslig panne på noe over middels varme og tilsett olje i pannen. Tilsett chilipaste og fres den lett sammen med revet ingefær før du rører inn hvitløken. Etter et minutts tid rører du inn det brune sukkeret. Tilsett kyllingen i woken og stek den nesten helt ferdig. Ha deretter i paprika og løk og stek dette mykt. Ha i peanøttene og juster varmen noe så du ikke brenner maten. Tilsett grønnkål og bønnespirer etter noen minutter og vend deretter inn nudlene. Tilsett soya og lime og smak til før du vender inn rekene helt til slutt og drysser på kokosflakene.

Server gjerne retten med strimlet omelett og hoisinsaus og ønsker du en sterkere chilismak er litt Srirachasaus perfekt til dette.