Bali kyllinggryte med ananas og eple

en ferskere variant med mer smak

La meg først presisere noe - dette er ikke en rett fra Bali. Riktignok har denne retten endel ingredienser de også bruker i sitt kjøkken men likheten stopper der. Vil du smake autentisk balinesisk mat finner du en rett du kan forsøke her eller her. Men når vi nordmenn tenker på Bali tror jeg også mange tenker på en viss ferdigpose fra Toro. Jeg er ikke så glad i slike poser fordi jeg synes de smaker lite selv om jeg skjønner at de er svært praktiske og velegnet til barnefamilier. Jeg har laget denne med fløte men jeg synes sausen kan bli litt tung så jeg foretrekker å bruke kokosmelk. Jeg pleier heller ikke å jevne retten med maisenna men det velger du selv.

Ingredienser

middag for tre til fire:

nøytral olje til steking

to spiseskjeer frisk revet ingefær

en løk, finhakket

to fedd revet hvitløk

et syrlig fast eple (Granny Smith), skrelt og kuttet i små terninger

600 gr lårfilet av kylling, kuttet i terninger

en kvart ananas, renset og kuttet i små terninger

en liten rød paprika, kuttet i små terninger

halvannen spiseskje Hot Madras Curry

en teskje gurkemeie

en teskje paprikapulver + mer til garnering

to gode klyper tørkede chiliflak + mer til garnering

tre dl matfløte eller kokosmelk

to dl sterk kyllingkraft

en spiseskje maisenna (om nødvendig)

lys soyasaus og sort pepper etter smak

frisk lime til justering av smaken

frisk hakket koriander og knuste cashewnøtter til garnering

----

dampet jasminris til servering

Bruk en gryte eller en romslig panne med slipp-belegg til å lage denne retten.

Kutt opp løk, eple og paprika sammen med ananas og riv ingefær og hvitløk. Varm noen spiseskjeer olje i pannen og fres løken i noen minutter før du tilsetter ingefær og hvitløk. Etter noen minutter rører du inn eple og paprika og etter hvert tilsetter du curry, paprikapulver og chili og rører det godt inn. Hell på fløte eller kokosmelk og kraft og kok opp. Mens det småkoker i omlag ti minutter steker du kyllingstrimlene i en separat panne og krydrer kjøttet godt med havsalt og pepper.

Vil du bruke maisenna så rør den ut i litt kaldt vann og slå det i sausen mens du pisker godt og koker opp slik at sausen tykner. Ha i kyllingen fra pannen sammen med ananasen og la det hele småkoke sammen i ti minutter til. Ikke kok gryten for hardt slik at frukten går i oppløsning. Ta det rolig og pent.

Juster smaken på sausen med soyasaus og pepper og tilsett frisk lime. Server gryten over ris og garner med frisk koriander, cashews og en ekstra klype med paprika.