Bakt rotmos

perfekt til julemat

Her er en litt annen måte å tilberede rotmos på som jeg synes bevarer smaken av rotfruktene bedre enn når de kokes i vann eller dampes. Du må være ekstra nøye med at alt er tilstrekkelig mørt før du vegynner å mose, hvis ikke blir det en tung jobb og du får en rå smak som ikke er spesielt god. Det er også viktig at du salter nok men ikke for mye selvsagt, bare så smakene kommer frem. Dette er såpass sunt og velsmakende at jeg har det bordet jevnlig igjennom hele vinteren. Hvis du skal servere dette i julen anbefaler jeg å tilsette en generøs skje med ekte smør eller ribbefett.

Ingredienser

en halv kilo gulrøtter

en halv kilo kålrot

en medium stor sellerirot

en persillerot

vanlig olivenolje

havsalt og sort pepper etter smak

revet muskatnøtt etter smak

noen få spiseskjeer fløte om ønskelig

Del opp alle grønnsakene i jevne biter og vend inn nok olivenolje til at grønnsakene blir smurt. Spre de utover på et stekebrett dekket med folie og bak de ved 200 ° i omlag 30-45 minutter. Sjekk de største bitene med en kniv så du er sikker på at de er helt møre.

Ha alt over i en kjele og kvern over havsalt og pepper. Mos med en stamper og gå over til en sleiv når du skal spe inn fløten. Riv over muskat og smak til. Varm opp på nytt om nødvendig og server i en varm ildfast bolle.