Bakerens poteter

pommes boulangère

Dette er en smakfull vri på de mer tradisjonelle fløtegratinerte potetene. Her bakes de i kyllingkraft men ellers er tilberedningen så godt som helt den samme. Dette er utrolig godt til for eksempel lammestek og denne oppskriften er utbredt i hele Frankrike og har dermed et noe ubestemmelig opphav. Disse potetene er en litt annen variant av det som kalles fondpoteter eller Annapoteter.

Ingredienser

en liter god og sterk kyllingkraft

en kvist frisk timian

to kvister frisk rosmarin

tre knuste fedd hvitløk

----

to fedd finhakket hvitløk

to løk i skiver

fire til seks store poteter, kokefaste

havsalt og sort pepper etter smak

vanlig olivenolje

Sett ovnen på 225 °C og finn frem en romslig ildfast form som du smører med litt smør. Kok opp kyllingkraften sammen med urtene og de knuste hvitløksfeddene. Sil kraften og sett den til side.

Varm olje i en panne og fres løk og hakket hvitløk de de blir myke og får en lys gyllen farge. Skjær opp potetene i løvtynne skiver, bruk en mandolin eller skiveren på rivjernet. Legg løk og poteter lagvis i formen og husk havsalt og pepper mellom hvert lag.

Fyll på med kyllingkraften til formen er ca. 2/3 full. Bruk en spatelkniv eller stekespade til å presse potetene godt nedi så de absorberer mest mulig kyllingkraft. Drypp litt olivenolje på toppen og bak formen i ovnen i ca. 45 minutter og sjekk med en liten kniv om poteten er møre før du tar de ut.