Glamourous Baked Beans med sprøstekte potetkaker

poteter og bønner for de fine

Det virker nesten som om britene og skottene får nok av baked beans. Her bruker jeg de hvite underverkene av noen bønner i en litt mer karakteristisk saus enn den som kommer på boks og de spises sammen med noe som særlig skottene er svake for nemlig sprøstekte potetkaker. Et lite dryss bladpersille er fint om du har noen kvister på lur. Bønner er proteinrike, mettende og sunne - perfekt som varmende vintermat.

Ingredienser

bønnene:

vanlig olivenolje til steking

150 gr tykt bacon eller pancetta i små terninger

en grønn chili m/frø i tynne ringer

to finhakkede fedd hvitløk

en finhakket rødløk

en spiseskje lyst muscavadosukker eller lys brunt sukker

to spiseskjeer eplecidereddik

Lea & Perrins Wouster etter smak

en god spiseskje tomatpuré

500 gr tomata passata (polpa)

to bokser (800 gr) hvite haricotbønner, godt avrent

havsalt og sort pepper etter smak

----

500 gr kokte poteter

50 gr smeltet smør + litt ekstra til steking

havsalt og sort pepper etter smak

fire til fem spiseskjeer hvetemel + litt ekstra til utbaking

Skrell og kok potetene møre i lettsaltet vann. Forbered hvitløk, chili, løk og bacon og ha det klart.

Varm litt olivenolje i en gryte og tilsett baconet sammen med litt pepper og den hakkede chilien. Fres det inntil det er mykt men det skal ikke sprøstekes ennå. Rør inn hvitløken og fres den et par minutter før du tilsetter den hakkede løken og stek alt sammen i omlag fem minutter. Tilsett halvparten av sukkeret, ha i eddiken og kok den ut et minutts tid før har i litt Wouster og har i tomatpurren som du steker i et minutts tid.

Hell over tomatene, krydre godt med havsalt og pepper og ha i resten av sukkeret samt litt mer Wouster. La det hele koke uten lokk i omlag fem minutter før du tilsetter de avrente bønnene. Vend de inn i sausen og la de koke i ti til femten minutter inntil de er helt gjennomvarme og møre. Sett gryten til side under lokk mens du lager potetkakene.

Mos potetene eller bruk en ricer og rør inn det smeltede smøret. Tilsett halvparten av hvetemelet sammen med litt havsalt og pepper og miks det hele svært godt sammen. Tilsett mer hvetemel om du trenger det. Del massen i fire og form ut flate kaker som er en cm. tykke. Legg de på en fjøl drysset med litt hvetemel og la de hvile kaldt i tjue minutter. Varm opp litt olje i pannen til medium varme og legg kakene forsiktig i. La de ligge rolig i pannen i noen minutter før du tilsetter litt smør og dreier på pannen. Flipp dem og la de blir jevnt brune og server de straks sammen med bønnene som du gir et kort oppkok før servering sammen med et dryss persille.