Baconstekt laks med ertepure og bakt potet med gressløksmør

hverdagsmat med smak

Denne oppskriften er fra Nigella Lawsons aller første episode av hennes første tv-serie Nigella Bites fra 1999. Hun beskriver dette som en rett man raskt kan ordne seg etter en travel dag og deretter spise foran tv'en. På denne tiden var hun allerede en kjent kokebokforfatter, matskribent og restaurantkritiker hjemme i England og sjonglerte en raskt stigende berømmelse med å være mor til to små barn og samtidig ta seg av sin meget syke ektemann John Diamond.

Ingredienser

middag for to:

150 gr pancetta eller baconterninger

en spiseskje smør til steking om nødvendig

500 gr fersk økologisk laks, gjerne villaks

——

ertepure:

tre hele fedd hvitløk med skall

250 gr grønne erter

en spiseskje havsalt

tre gode spiseskjeer rømme eller creme fraiche

to spisskjeer smør

havsalt og sort pepper etter smak

—-

to bakepoteter feks. Maris Piper

litt solsikkeolje

havsalt

fire spiseskjeer smør

frisk finhakket gressløk

noen dråper frisk sitronsaft

sort pepper etter smak

Rør sammen gressløksmøret så det kan hvile i kjøleskapet mens resten av maten tilberedes. Mykt smør, gressløk, sitron og pepper blandes sammen med en gaffel, pakkes inn i litt plastfolie og legges kaldt.

Sett ovnen på 225 °C og prikk potetene godt med en gaffel. Gni de inn med solsikkeolje, dryss på havsalt og bak de i en times tid i ovnen. Sjekk med en liten kniv at de er møre. Mens potetene er i ovnen setter du på vann til ertene og dropper i hvitløksfeddene. La de koke opp sammen med vannet og deretter kok de videre i ett kvarters tid. Stek baconet gyllent og sprøtt i pannen sammen med smør og ta det ut av pannen men behold fettet i. Stek deretter laksen pent gyllen på hver side på medium varme så den ikke stekes for hardt.

Tilsett ertene i kokevannet og la vannet koke opp på nytt. Etter drøye tre minutter kan du sile av vannet. Vipp av skallet på hvitløken og ha de over i en prosessor sammen med erter, rømme, smør, havsalt og pepper og kjøre det til en noenlunde fin mos. Anrett deretter pureen på en tallerken sammen med laks og bacon og server poteten ved siden av sammen med en generøs spiseskje (eller to) av gressløksmøret.