© 2010–2020 Millas Mat

Aubergine og chilibeanwok med svinekjøtt

kineserne elsker sine fermenterte bønner 肉

Innen det szehuanske kjøkkenet er det 23 ulike smaker. Kineserne kaller dette Yu-Shiang som betyr "duften av fisk" men denne retten smaker ikke av fisk. Her er det bruken av god kyllingkraft, kinesisk chili-bean sauce (Lee Kum Kee) og riseddik som gir den dets navn. Aubergine er ikke for oss en typisk wok-grønnsak men kineserne har brukt den i over 1000 år. Vi europeere pleier å legge den på grillen, men så lenge den tilberedes riktig er det ingenting i veien for å woke med den.

Ingredienser

nok til to:

seks spiseskjeer wokolje eller annen nøytral stekeolje

200 gr aubergine i skiver

litt vann til damping av auberginen

to fedd finhakket hvitløk

en spiseskje revet frisk ingefær

en rød finhakket chili

en spiseskje tørr sherry

300 gr svinekjøttdeig

to spiseskjeer kinesisk chili bean sauce (Lee Kum Kee)

halvannen dl varm kyllingkraft

to baby pak-choy

en spiseskje riseddik

en teskje sesamolje

to finsnittede vårløk

en spiseskje maisenna utrørt i to spiseskjeer kaldt vann

200 gr kokte fullkornsnudler

Finhakk hvitløk og chili og sett det til side. Riv ingefæren og ha den klar og snitt opp vårløken. Finn frem en wok, et passende lokk og sett over en romslig kjele med vann til å koke nudlene i.

Kutt auberginen i centimetertykke skiver og del de deretter i to eller fire biter alt ettersom hvor store skivene er. Tilsett tre spiseskjeer av oljen i woken og la den bli såpass varm at den ryker lett. Legg i aubergineskivene, tilsett litt vann, klamp på lokket og la de bli gyllenbrune på begge sider. Oljen bruner auberginen mens vannet gjør at de dampes og blir møre inni. Det er viktig at den rå smaken fjernes. Ta de ut av woken etterhvert som de blir ferdige og legg de over på en tallerken.

Mens auberginen stekes ferdig gjør du klar pak-choyen ved å skylle dne godt og dele den opp i båter på langs. Kok nudlene og fordel de i to romslige boller. Gjør klar kyllingkraften.

Tørk raskt av woken med litt tørkepapir og sett den tilbake på varmen. Tilsett to nye spiseskjeer med olje og tilsett hvitløk, chili og ingefær. Fres dette under stadig omrøring i noen sekunder og tilsett deretter svinekjøttet. Hakk det godt opp mens det freser, tilsett sherry og la kjøttet bli brunt. Tilsett deretter chili-bean sausen og kyllingkraften og kok opp. Tilsett den stekte auberginen og pak-choy.

Smak til retten ned riseddik og sesamolje og pisk sammen maisenna og vann. Hell den i og kok opp. Vend forsiktig på blandingen så sausen tykner, vend inn vårløk og øs retten over nykokte nudler.