Astrid Lindgrens pytt i panna

oppskrift fra hennes egen dagbok

Sommeren 2016 brukte jeg mye av ferien på å lese endel bøker - en av dem var krigsdagbøkene til Astrid Lindgren som hun skrev mellom 1939 og 1945. Selv hennes private dagbok er så godt skrevet at man skulle tro den ble skrevet med tanke på utgivelse. Selv om matsituasjonen i Sverige var relativt god så var det mangel på endel ting, og mye av dagen gikk med på å skaffe til veie det man trengte ved i å stå i kø. Lindgrens pytt i panna er nedskrevet i krigsåret 1942 rundt tiden når når nyhetene om forholdene ved Stalingrad nådde svenske aviser. Denne retten dukker opp med jevne mellomrom igjennom hele krigen hos Lindgren.

Ingredienser

middag for to til tre:

tre poteter, kuttet i små terninger

to persillerøtter, kuttet i små terninger

en medium stor rødbete eller gulbete, kuttet i små terninger

tre gulrøtter, kuttet i små terninger

hakkede rester av pølse og skinke

en løk i tynne skiver

havsalt og sort pepper etter smak

smør og vanlig olivenolje til steking

egg til steking (om man har)

finhakket bladpersille, rørte tyttebær, syltet agurk til garnering og servering

Fremgangsmåte

Kutt alle rotgrønnsakene i små, fine biter og vend de i noen få spiseskjeer olivenolje. Spre de utover på et stekebrett kledd med folie, krydre med havsalt og pepper og bak de nesten helt møre ved 200 °C i en drøy halvtime. Sjekk med en kniv at de er noenlunde klare.

Stek pølse. og evt. skinkerester på pannen ved medium varme sammen med løk og ha de over sammen med grønnsakene. Fordel blandingen på ildfaste tallerkener og lag en fordypning i midten. Knekk et egg forsiktig nedi gropen på hver tallerken og sett de tilbake i ovnen i noen minutter så eggene bakes. Salt eggene litt når de er klare.

Dryss på litt persille og spis gjerne litt brød eller et rundstykke med smør på ved siden av.