© 2010–2021 Millas Mat

Assyrisk kylling med poteter og krydder

inspirasjon fra verdens eldste kokebok

Det assyriske kjøkkenet er ikke ulikt det vi i dag regner som retter fra Midtøsten. Kokeboken jeg her refererer til er heller ikke en fysisk bok, den består faktisk av en serie leirtavler. Det assyriske riket utgjør i dag landene Irak, Tyrkia, Iran og i nyere tid - Syria. Tittelen på denne oppskriften røper også at det er en modernisert rett siden poteter og tomatpuré ikke akkurat var tilgjengelige råvarer 5000 f. Kr. Dette er en enkel alt-i-ett ovnsrett som du lett lager til flere. Tradisjonelt spises dette sammen med hvit ris og lag gjerne en frisk salat inspirert av det arabiske kjøkkenet som en siderett. Oljen i pannen og fettet fra kyllingen danner en herlig smakfull sjy som du kan øse over retten ved servering.

Ingredienser

nok til tre sammen med tilbehør:

fire rå kyllinglår m/skinn og ben eller en hel landkylling delt opp i fire til seks biter

tre store poteter eller bakepoteter

tre spiseskjeer tomatpuré

en god håndfull grovhakket bladpersille

en spiseskje currypulver (Hot Madras)

en teskje Aleppo pepper (chili)

to teskjeer havsalt

rikelig med sort pepper

noen få spiseskjeer vanlig olivenolje

snaue seks dl kokende vann (588 ml)

Sett ovnen på 230 °C og finn frem en ildfast form eller langpanne som er stor nok til at alle ingrediensene får plass i et lag.

Pisk sammen kokende vann, tomatpure, curry og Aleppo pepper og sett det til side. Pensle hele formen og sidene av den med olivenolje og sørg for at det er litt ekstra olje i bunnen. Tørk godt av kyllingen med kjøkkenpapir og legg den i formen sammen med potetene skåret i grove biter. Miks godt slik at alt dekkes av oljen. Ser til at ting ikke ligger oppå hverandre. krydre godt med havsalt og vær generøs med pepperkverna. Hell over den preparerte væsken og dryss over mesteparten av den hakkede persillen. Dekk formen med aluminiumsfolie og sett den midt i ovnen. Etter en time tar du av folien og gir den en halvtime til slik at kyllingen og potetene brunes. Dryss på resten av persillen og server retten rett fra pannen.

På grunn av ovnstemperaturen og steketiden anbefaler jeg ikke at du bruker fileter til dette- du trenger kyllinglår på ben, hvis ikke vil dette bli knusktørt og smakløst.