Arrabiata pastabake

alt i en form

Den italienske arrabiatasausen med den litt spisse chilismaken er basen for denne pastagratengen som jeg kreerte en dag jeg hadde noen ekstra gode pølser å bruke opp. Jeg liker ikke å kaste mat så da må man være litt kreativ. Vi er veldig glade i arrabiata her hjemme og jeg har flere retter med denne sausen i samlingen. For litt ekstra fiber bruker jeg fullkornspasta men du kan selvsagt bruke den pastaen du har i skapet, og bruk gjerne opp noen rester om du har det stående så lenge du ser til at alt blir kokt tilstrekkelig. Når det gjelder osten så blander jeg alltid inn litt parmesan for ekstra god smak. Sorte oliven hører også med.

Ingredienser

saus:

noen få spiseskjeer vanlig olivenolje

to bokser (800 gr) grovhakkede tomater

200 gr flådde og hakkede plommetomater

to friske røde chili m/frø

en finhakket rødløk

to fedd finhakket hvitløk

en klype sukker

havsalt og sort pepper etter smak

en spiseskje balsamico

en håndfull sorte oliven (delte)

en håndfull frisk finhakket bladpersille

350 gr italienske pølser (genovese)

250 gr fullkorns-fusili eller penne

100 gr revet blandet ost

Varm oljen i en dyp panne og tilsett finhakket løk og hvitløk. La det frese til det blir mykt og blankt og hell på hermetiske tomater og ferske tomater. Tilsett finhakket chili sammen med litt sukker, balsamico, havsalt og pepper. La sausen koke i omlag 45 minutter eller opptil en time før du smaker og sjekker om den mangler noe. Kok den litt inn uten lokk om nødvendlig.

Sett ovnen på 200 °C og smør en ildfast form med litt smør.

Stek pølsebitene gylne i en egen panne, kok pastaen nesten helt ferdig og miks alt lett sammen. Tilsett noe av persillen og oliven og ha alt over i den ildfaste formen. Dryss på ost og gratiner i ovnen i omlag en halvtime eller til osten er gyllen og boblete.

Legg på noen flere oliven og gi formen et lite dryss ekstra persille før servering. En grønn salat smaker godt til.