© 2010–2022 Millas Mat

Arisottopai med filodeig

en rett skapt for deling

En varmende pai med risotto, spinat, fetaost og andre godsaker. Dette er noe å servere gjester som kanskje ikke er vant til vegetarmat for her er det så mange gode smaker. Som det står beskrevet i oppskriften så trenger du en springform til dette, samme typen du bruker til å kake baker i. Paiens oppskrift er basert på en såkalt Spanakopita fra den greske øya Amorgos. Arborioris selges også under navnet risottoris i Norge. Filodeigen kjøpes ferdig fryst på asiatiske matbutikker og andre velassorterte matvarehus og sammen med en sidesalat er denne paien nok til seks voksne.

Ingredienser

to røde paprika

2 1/2 dl hvitvin eller vermut

to liter grønnsaksbuljong

to spiseskjeer vanlig olivenolje

ett fedd presset hvitløk

en purre i tynne skiver

en fennikel i tynne skiver

440 gr arborioris (risottoris)

en håndfull revet parmesan

havsalt og sort pepper etter smak

——

ti store ark filodeig

en halv dl olivenolje

500 gr blansjert spinat

250 gr fetaost i skiver

en spiseskje sesamfrø

Sett ovnen på 250 °C og del paprikaen i to på langs, fjern frøhuset og legg den på en bakeplate og sett den høyt i ovnen. Grill de til skallet blir svart og begynner å få blemmer. ta de ut og la de avkjøles litt, dra deretter av skallet men fingrene. Ikke skyll de under vann, om det er igjen noen svarte biter så gjør det ingenting.

Kok opp vin og buljong i en stor kjele og skru ned varmen. Varm olje og hvitløk i en kjele sammen med litt olje. Tilsett fennikel og purre og la det surre i noen minutter. Tipp inn risen og rør det godt inn til den blir dekket av oljen. Begynn å tilsette buljong, en og en øse av gangen. Ikke tilsett en ny øse før den forrige har blitt absorbert av risen. Når risen har absorbert all væsken er risottoen klar. Dra kjelen av platen og rør inn parmesanosten og krydre med salt og pepper. La den avkjøle seg litt.

Ta filodeigen ut av fryseren og finn frem en 24 cm springform (ikke bruk en paiform til dette, den blir for liten) og sett ovnen på 180°C

Pensle hvert ark med olivenolje og brett det i to på langs. Kle springformen fra midten og ut og la deigflaket henge utover kanten. Fordel halvparten av risottoen utover bunnen som nå er kledd med filodeig. Legg på halvparten av spinaten, paprikaen og fetaosten og gjenta med resten av ingrediensene.

Brett deigflakene over fyllet og pensle toppen med litt olje og dryss på sesamfrø. Stek paien i vel 50 minutter til den er sprø og gyllen på toppen og la den hvile en liten stund etter steking før du forsiktig klikker av ringen på formen.