Annapoteter

fransk potetkake pommes Anna

Denne franske potetkaken stammer fra Napoleon III sin tid. Navnet Anna kan knyttes til to ting, enten den typen form denne potetkaken tradisjonelt skal bakes i eller en infamøs prostituert kvinne. Legg gjerne friske eller tørkede timianblader mellom hvert lag sammen med havsalt og pepper for ekstra god smak. Her har jeg laget mine i porsjonsformer.

Ingredienser

en kilo skrelte melne poteter i tynne skiver

225 gr smeltet meierismør

havsalt og sort pepper etter smak

omlag to spiseskjeer friske timianblader (valgfritt)

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 200 °C og finn frem en dyp panne som tåler å stå i ovnen, har du ikke en slik panne vil en tett springform eller en dyp paiform fungere helt fint. Smelt smøret og la det avkjøles litt mens du forbereder potetene.

Skrell og skjær potetene i tynne skiver, det beste er å bruke det tynneste skivejernet på prosessoren eller en mandolin. Hvis ikke må du bruke en skarp kniv og skjære potetene i meget tynne skiver. Det er viktig for det ferdige resultatet at skivene er tynne nok.

Ha alle potetene over i et dørslag og skyll de godt under rennene kaldt vann. Spre de deretter ut på et rent kjøkkenhåndkle og klapp de tørre. Dette gjør du for å fjerne endel av stivelsen som potetene er fulle av.

Pensle pannen godt med smeltet smør, dryss på timianblader (hvis du bruker det) og legg det første laget med poteter utover i en pen vifteform, pensle de med mer smør og krydre med salt og pepper (evt. timian), så et nytt lag med poteter og gjenta prosessen til alle potetene er brukt opp. Avslutt med smør.

Dekk pannen med lokk hvis du har eller bruk et stykke bakepapir som legges løst oppå og bak formen i ca. en time i ovnen. Sjekk med en liten kniv at potetene er møre. Hvelv den ut opp ned på et ildfast serveringsfat så bunnen kommer opp. Brun den deretter i ovnen så toppen blir gyllen.

Skjæres i kakestykker før servering.