Ananas malaycurry med scampi

sterkt, fruktig og friskt

Ananas er en frukt som tåler litt varmebehandling men det er viktig at du har moden fersk frukt i curryen og ikke hermetisk. Her bruker vi den sammen med lekre reker i en sterk og krydret saus med kokosmelk. Det malaysiske kjøkkenet er aromatisk og byr på alt det beste fra indisk, kinesisk og thailandsk matlaging. Noen reagerer kanskje på at man tilsetter sukker i en rett som allerede inneholder søt frukt men det er for å bryte ned syren i sausen. Husk at i asiatisk mat handler alt om balansen mellom søtt, surt, salt og syrlig.

Ingredienser

middag for tre personer:

rempah (currypaste):

tre røde chili med frø

en tommelstor bit frisk ingefær

to kinesiske hvitløk

to spiseskjeer cashew- eller macademianøtter

to til tre stilker sitrongress i tynne skiver

to banansjalott

fire til fem spiseskjeer solsikkeolje eller annen nøytral olje

——

til curryen:

500 gr rå renset scampi

300 gr fersk ananas skåret i små trekanter

fem dl tykk kokosmelk

en drøy dl kokende vann

havsalt etter smak

halvannen spiseskje lys brunt sukker eller palmesukker

friskpresset limejuice etter smak

——

korianderblader, dampet basmatitis og Roti til servering

Fremgangsmåte

Kjør sammen alle ingrediensene til currypasten til en grov mos og tipp den over i en oppvarmet panne. Stek currypasten i omlag ti minutter til du ser at den begynner å slippe ut noe av oljen. Rør ofte og reguler varmen etter behov, den skal steke og bli noe mørkere men må ikke bli brent, da blir den bitter.

Tilsett ananas og en drøy desiliter kokende vann og hell deretter på kokosmelken og tilsett sukker og salt. Kok opp og la alt koke rolig i omlag ti minutter. Legg i rekene rett før servering, de trenger ikke mer enn tre til fem minutter før de er klare. Smak til med salt, sukker og limejuice før servering og ha gjerne i noen ekstra cashewnøtter og frisk koriander før servering.