Amritsar crispyfish

indisk sprøstekt fisk

Lekker og sprø utenpå og nydelig flakete og saftig inni. Dette er en oppskrift fra Punjab i det nordlige India hvor sikhenes hellige gulltempel i Amritsar er det store målet for titusenvis av pilegrimer. Jeg så denne fisken bli tilberedt på et matprogram av den fantastiske Madhur Jaffrey som jeg nå har oversatt og bearbeidet. I India bruker de naturlig nok ikke torsk heller en lokal fisk- men her i Norge egner fersk torsk seg aldeles ypperlig. Her ser dere den servert med dampet ris, mangosalsa og friske korianderblader.

Ingredienser

tre spiseskjeer havsalt

tre spiseskjeer hvitvinseddik

fire ferske torskeskiver eller filet

——

150 gr kikertmel (Gram flour)

tre dl kaldt vann

en teskje chilipulver

en halv teskje malt gurkemeie

en halv teskje sort pepper

to teskjeer oregano eller halvannen spiseskje Ajvain (indisk karve, ikke bruk vanlig karve)

to hvitløksfedd og en tommelstor bit ingefær most sammen

——

solsikke- eller maisolje til fritering

Legg torskeskivene på en tallerken og pisk sammen salt og eddik. Hell dette over fisken og la den ligge i en halvtime. Dette gjør fisken fast og skinnende hvit i kjøttet.

Sikt kikertmelet ned i en bolle og tilsett vann, bruk en visp og pisk det sammen til en glatt og fyldig røre. Ha i chilipulver, gurkemeie, pepper, oregano og ingefærmosen og pisk dette godt inn. Når fisken har marinert seg ferdig gnir du den inn med denne røren og lar den hvile i nok en halvtimes tid.

Varm oljen i en gryte til den når ca. 180 °C og friter fisken i tre til fem minutter på hver side og la den renne av seg på kjøkkenpapir før servering.