Alubias de Cantabria

spansk bønnegryte

Enda så god dette retten er er den lite kjent utenom området i Nord-Spania der den har sin opprinnelse. Den lages med enkle ingredienser men jeg må insistere på at du bruker god spansk paprika. Vårt norskproduserte paprikapulver er noe ganske annet, det kjenner du på lukten med en gang. Retten serveres tradisjonelt som en fyldig stuing men ønsker du å spise den mer som en suppe kan du tilsette mer av kokevannet. Noen liker også å tilsette en terning knust grønnsaksbuljong før koking - men da er det lurt å være forsiktig med å tilsette ekstra havsalt.

Ingredienser

middag for to:

en stor løk, grovhakket

en stor gulrot, grovhakket

en grønn paprika, grovhakket

en boks (400 gr) røde kidneybønner

fire fedd hvitløk, grovhakket

en toppet teskje røkt søt spansk paprika, pimenton

en halv teskje malt spisskumin

havsalt og sort pepper etter smak

to spiseskjeer e.v. olivenolje til steking

en teskje finhakket bladpersille til garnering

----

brød eller brødpinner til servering

Kutt opp løk, gulrot og paprika i grove biter og ha de over i en gryte. Tapp i kaldt vann til det står en drøy cm. over grønnsakene og kok opp under lokk. Mens grønnsakene koker skyller du bønnene godt under rennende kaldt vann ved hjelp av en finmasket sil og setter de til side. Skrell og hakk opp hvitløken.

Etter tjue minutters koking setter du et dørslag over en ildfast bolle og heller av kokevannet. Dette skal vi bruke etterpå. La grønnsakene avkjøles litt før du har de over i en prosessor og blender dem sammen med en spiseskje bønner og to spiseskjeer kokevann. Kjør det hele til en fin mos.

Varm oljen i gryten du kokte grønnsakene i og stek hvitløken lys gyllen. Ha deretter i grønnsaksmosen, bønnene, paprika og spisskumin før du krydrer godt med havsalt og pepper. Tilsett 300 ml av kokevannet i gryten og kok opp. La det hele småkoke uten lokk i omlag ti minutter og smak til med mer havsalt og pepper om nødvendig.