Al forno

poteter, pasta og rosenkål med salviesmør og parmesan

I det nordlige Italia finnes det en grov pasta laget av bokhvete som kalles pizzoccheri. Den spises gjerne som en ovnsrett bakt sammen med kål og poteter. Disse rettene passer godt i det kjølige klimaet og her er en variant med rosenkål. Dette kan serveres både som en siderett og en hovedrett og er svært lett å kombinere sammen med kjøtt, så har du gjester hvor noen kan spise kjøtt og andre ikke er dette den perfekte retten å servere. Salvie som freses lett i smør smaker vidunderlig og er en velkjent ingrediens i mange pastaretter og ikke minst til ravioli.

Ingredienser

nok til tre personer som en siderett:

175 gr rosenkål, renset og delt i to

150 gr kokefaste poteter i små terninger

250 gr fullkorn- eller speltpasta feks. penne, pizzoccheri eller tortiglioni

en halv spiseskje havsalt

100 gr ricotta

250 gr Gruyere i små terninger*

----

salviesmør:

50 gr smør

en spiseskje hvitløksolje eller et knust hvitløksfedd

fire blad frisk hakket salvie

50 gr revet parmesan til garnering

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 200 °C, smør en ildfast form med litt smør og sett på en stor kjele med vann til koking av poteter, pasta og rosenkål.

Kutt stilkfestet av rosenkålen og del de i to, skrell og kutt potetene i terninger og vei opp pastaen. Når vannet fosskoker har du i havsalt og dropper i grønnsaker og pasta. Kok opp det hele og når vannet bobler koker du alt i 8-10 minutter. Før du heller av kokevannet tar du omlag to desiliter av det oppi en kopp og setter det til side.

Hell grønnsakene og pastaen over i den ildfaste formen, tilsett ricotta og Gruyere og omlag en desiliter av kokevannet og miks alt godt sammen. Tilsett litt mer av kokevannet om blandingen virker noe tørr. Spre deretter alt utover i et jevnt lag i en ildfast form.

I en liten kjele smelter du smør og hvitløksolje, tilsett salvien, fres den i et halvt minutts tid og bruk en spiseskje til å dryppe smøret over pastaen. Dryss deretter på parmesanen og bak det hele i ovnen i omlag 20-25 minutter. La retten hvile under aluminiumsfolie i et kvarters tid før servering.

*Gruyere kan byttes ut med halvannen dl kremfløte for en mildere smak.