Afrikansk kitoweo med kikerter, banan og peanøtter

en varmende gryte fra Afrikas hjerte

Kombinasjonen av kikerter, peanøtter og banan er mat vi kjenner over store deler av Afrika. Det er vanskelig å finne det nøyakige opphavet til denne retten for den finnes i mange varianter i mange land men min versjon er fra Kenya. Felles for dem er altså disse tre ingrediensene. Bananene kom til Afrika rundt år 1500 fra Papua Ny Guinea og ble først dyrket i nord for så å spre seg videre til den vestre delen av dette enorme kontinentet. Landområdene som i dag utgjør Israel og Palestina ble introdusert for bananer av arabiske handelsmenn allerede i år 650 e. Kr.

Ingredienser

to bokser (800 gr.) skylte og avrente kikerter

en grovhakket løk

en spiseskje Hot Madras curry

litt olje til steking

to dl usaltede peanøtter

en boks (400 gr) hakkede tomater

to medium store faste bananer

en dl matfløte

havsalt og sort pepper etter smak

to spiseskjeer mild honning

en til to spiseskjeer friskpresset sitronsaft

——

dampet basmatiris eller brun ris

frisk hakket koriander til servering

Sett over vann til risen og dropp den i når vannet koker sammen med litt salt.

I en dyp panne varmer du litt olje og freser løk og curry i noen minutter. Tilsett kikertene og rør de godt inn. La dette surre i noen få minutter før du tilsetter tomatene, peanøttene og bananene i tykke skiver. La alt koke i vel fem til syv minutter men ikke rør for mye, da vil bananene lett løse seg opp.

Trekk kjelen av platen og tilsett fløten. Smak til maten med havsalt, pepper, honning og sitronsaft. Server gryten over risen og dryss over litt frisk hakket koriander før servering. Bytt gjerne ut risen med naan eller chapati.