Æblesvin i øl

dansk høstmat

Velkommen til Danmark og til en av deres mest kjente og kjære retter. Dette smaker høst, komfort, innekvelder og varme klær. Å bruke øl i mat er noe vi kjenner fra flere europeiske land og det er en enkel metode for å gi maten masse god smak og en deilig aroma. Husk å bruke mørkt øl, lyst øl er helt bortkastet i denne retten.

Ingredienser

fire nakkekoteletter

to spiseskjeer smør og to spiseskjeer nøytral olje til steking

en stor løk i skiver

fire syrlige og faste hageepler

2 1/2 dl stout

en teskje lys brunt sukker

en teskje maisenna utrørt i en spiseskje vann

havsalt og sort pepper etter smak

Sett en jernpanne på varmen og tilsett smør og olje. Bank ut kotelettene lett og krydre de godt med havsalt og pepper. Sett ovnen på 175 ° og finn frem en ildfast form med høye kanter,

Brun kotelettene pent på begge sider og legg de over i den ildfate formen. Kutt eplene i tynne båter og brun de i fettet i pannen og legg de innimellom kotelettene. Ha deretter løken i pannen og dryss på sukkeret. Tilsett mer smør i pannen om nødvendig. Fres løken blank og lett karamellisert og ha også denne over i formen med kotelettene og eplene. Hell stout i pannen og kok den ned til det gjenstår 2/3 av væsken. Tilsett maisennablandingen og la den koke i noen få minutter. Smak til og hell sjysausen over kotelettene og la den få omlag tjue minutter i ovnen.

Serveres med saltbakte småpoteter eller potetmos.