© 2010–2022 Millas Mat

Adobo av nakkekoteletter

filippinsk svinekjøtt på sitt beste

På Filippinene er dette regnet som en nasjonalrett, nesten hver familie lager den på sin måte og den kan lages både med svinekjøtt, kylling og blekksprut men svinekjøtt er mest utbredt. Retten er enkel å lage og smaker fantastisk med få ingredienser. Det eneste du må husker er at du trenger ketjap til dette og ikke vanlig soyasaus. Den er tykkere og søtere og finnes i alle asiatiske butikker og også i mange dagligvarer. Du trenger den søte smaken for å balansere ut eddiken.

Ingredienser

marinade:

seks spiseskjeer hvitvinseddik

seks spiseskjeer mørk søt soyasaus (ketjap manis)

tre laurbærblader

en teskje hele sorte pepperkorn

fire fedd knust hvitløk

----

til steking:

hvitløken fra marinaden, finhakket

tre spiseskjeer nøytral olje til steking

en dl kokende vann

fire svinekoteletter eller nakkekoteletter, lett utbanket om nødvendig

Bland sammen alle ingrediensene til marinaden og legg de kotelettene. La de ligge og marinere seg i omlag en times tid. Den må ikke ligge for lenge, dette skyldes eddiken. Plukk ut hvitløken fra marinaden og finhakk den.

Sett en stor dyp panne på noe over middels varme og ha i olje og den hakkede hvitløken. Legg i kotelettene etter omlag et minutts tid og hell over resten av marinaden sammen med vannet. Sett lokk på pannen og la kotelettene surre på lav varme i et kvarters tid, snu på kjøttet et par ganger i løpet av denne tiden.

Ta av lokket og skru opp varmen. La marinaden redusere seg til en tykk sirupsaktig saus som gir kotelettene en flott glasur. Kutt de opp i tykke strimler, legg de oppå risen og server straks sammen med wokstekte grønnsaker. Her har jeg brukt broccolini, paprika, gulrot og grønnkål.