Adobo av svin

filippinsk svinekjøtt på sitt beste

På Filippinene er dette regnet som en nasjonalrett og nesten hver familie lager den på sin måte. Den kan lages både med svinekjøtt, kylling og blekksprut men svinekjøtt er mest utbredt. Retten er enkel å lage og smaker fantastisk selv med få ingredienser. Det eneste du må huske er at du trenger ketjap til dette og ikke kun vanlig soyasaus. Den er tykkere og søtere og finnes i alle asiatiske butikker og også i mange dagligvarer. Du trenger den søte smaken i ketjap for å balansere ut eddiken, hvis ikke blir smaken for salt og sterk.

Ingredienser

marinade:

seks spiseskjeer hvitvinseddik eller riseddik

seks spiseskjeer ketjap manis, mørk søt soyasaus

to spiseskjeer lys soyasaus

fire laurbærblader

en teskje hele sorte pepperkorn

fire til seks fedd knust hvitløk

----

til steking og koking av kjøttet:

hvitløken fra marinaden, finhakket

tre spiseskjeer nøytral olje til steking

en dl kokende vann

600 gr svinekjøtt i form av koteletter eller filet i tykke skiver

Fremgangsmåte

Bland sammen alle ingrediensene til marinaden og legg de kotelettene. La de ligge og marinere seg i omlag en times tid. Den må ikke ligge for lenge, dette skyldes eddiken. Plukk ut hvitløken fra marinaden og finhakk den.

Sett en stor dyp panne på noe over middels varme og ha i olje og den hakkede hvitløken. Legg i kjøttet etter omlag et minutts tid og hell over resten av marinaden sammen med vannet. Sett lokk på pannen og la det surre på lav varme i et kvarters tid, snu på kjøttet et par ganger i løpet av steketiden.

Ta av lokket og skru opp varmen. La marinaden redusere seg til en tykk sirupsaktig saus som gir kjøttet en flott glasur. Kutt opp kjøttet i passende biter før servering. Dette kan serveres med ris, wok-grønnsaker, stekte nudler eller pancit. Noen finknuste peanøtter eller sesamfrø over grønnsakene smaker ekstra godt.

Du kan også langtidssteke denne retten. Legg koteletter i ildfast form, hell over marinaden og vannet sammen med knust hvitløk, pepperkorn og laurbær, dekk formen med folie og sett den inn i ovnen ved 200 °C La den stå i en halvtime, skru deretter ned temperaturen til 75 °C og la kotelettene stå i omlag fem til seks timer eller til kjøttet løsner fra benet. Stekesjyen siles og kokes inn før den helles over kjøttet.