Siciliansk brioche

ikke engang briochen får franskmennene ha i fred

Denne typen bakverk assosieres vanligvis med 1700-tallets dekadente Frankrike men her kommer det en variant fra Sicilia uten tørket frukt men med appelsinsaft og en litt salt glasur som gjør de helt spesielle for den italienske øya. De nytes helst sammen med kaffe og marmelade til frokost blant lokalbefolkningen. Husk at tegnet på ekte brioche bakt med nok smør er at det dannes sprekker i deler av stekeskorpen hvor deigen er litt flakete inni.

Ingredienser

en pose tørrgjær

50 gr sukker

en teskje salt

500 gr hvetemel pluss litt ekstra til utbaking

saften av en halv appelsin

seks sammenpiskede egg

250 gr mykt smør

——

glasur:

en eggeplomme

frispresset appelsinsaft

en halv teskje salt

Fremgangsmåte

Bland sammen tørrgjær, sukker, salt og mel i miksebollen og tilsett deretter eggene og appelsinsaften for å mikse alt til sammen. Når du har en elastisk deig så tilsetter du litt og litt smør av gangen mens maskinen jobber men pass på at deigen har absorbert alt smøret før du tilsetter mer. La maskinen jobbe videre inntil du har en glatt, blank og elastisk deig.

Dekk bollen med plastfilm og la den heve til dobbel størrelse i romtemperatur. Dette vil ta mellom en til to timer. Slå deigen ned, elt den sammen til en ball og la den hvile innpakket i plast over natten i kjøleskapet.

La deigen få romtemperatur før du elter den på nytt og deler den inn i omlag tolv like store emner. Form ut lett avlange stykker eller små boller og legg de på stekeplater kledd med bakepapir. Pisk sammen ingrediensene til glasuren til saltet er oppløst og pensle bollene godt med dette. La de etterheve i omlag tre kvarter og stek de gylne på 200 °C i omlag 15 minutter. La de avkjøle seg på rist før servering.