Polske potetpannekaker

polish placki kartoflane

Er det en ting jeg forbinder med Polen så er det poteter. Landet er virkelig Europas potetkjeller på samme måte som Ukraina er Europas kornkammer. I det polske kjøkkenet finner du poteter i alt, både hovedretter, småretter, desserter og kaker og disse nydelige pannekakene er kanskje noe av det enkleste og beste som finnes. Jeg serverer de til søndagsfrokosten sammen med fløyelsmyk eggerøre, sprøtt bacon og frisk gressløk. Forsøk de også kun med litt rømme på - nydelig.

Ingredienser

frokost for to:

en stor bakepotet (maris piper) ca. 700 gr

en kvart løk

en spiseskje hvetemel

et egg

en halv teskje havsalt

sort pepper etter smak

nøytral olje til steking

Fremgangsmåte

Skrell poteten og løken og del det opp i grove biter og ha de over i en prosessor. Kjør det hele til en fin mos og hell massen i en finmasket sil med en passende bolle plassert under. La potetene renne av seg i omlag fem minutter. Hell den overflødige væsken ut av bollen med behold all potetstivelsen som har lagt seg i bunnen. Dette er et viktig steg i oppskriften og må ikke sløyfes. Ha den avrente potetmassen tilbake i bollen og tilsett hvetemel, egg, havsalt og pepper og bland det hele godt sammen.

Stek små pannekaker ved medium varme i ca. tre minutter på hver side. Hold de lune i ovnen mens du steker de opp og gjør klar tilbehøret.