© 2010–2021 Millas Mat

Pais Granola

vanlig versjon og vegansk versjon

Det er ingen tvil om at hjemmelaget granola alltid er bedre enn den ferdigkjøpte. Ingrediensene er stort sett ting du allerede har i skapene og du kan variere med hva slags tørkede frukter og nøtter du vil ha i. Jeg har pecankjerner, valnøttkjerner og usaltede cashews denne gangen men forsøk gjerne mandler eller hasselnøtter. Av frukt foretrekker jeg tørkede tranebær og eplebiter men bananchips er også veldig godt oppi dette. Sammen med yoghurt eller melk er dette en supergod frokost med mye god næring.

Ingredienser

syv dl havregryn, lettkokt type

to gode klyper havsalt eller himalayasalt

0,4 dl lys brunt sukker

0,6 dl avocadoolje eller annen smaksnøytral olje

0,6 dl akasiehonning eller 100% lønnesirup om du vil lage en vegansk versjon

malt kanel etter smak

en halv teskje ekte vaniljeekstrakt

to dl blandede nøtter og tørket frukt

Ha havregrynene i en stor bolle, legg bakepapir på en stekeplate og sett ovnen på 165 °C.

Tilsett brunt sukker, olje, honning, havsalt, kanel og vanilje i en kjele og smalt det sammen. Ikke la det koke helt opp, bare rør inntil du kjenner at sukkeret har smeltet Hell det over havregrynene i blandebollen og fold det hele godt sammen med en slikkepott.

Spre det hele utover bakepapiret i et tynt lag og sett det i ovnen. Rør om første gang etter ti minutter og gi granola ti minutter til. Når fargen er gyllen er den ferdig. Den vil fortsatt være myk så la den avkjøles og stivne på brettet. Jeg pleier å la den ligge i et par timer.

Knekk den deretter opp og bland inn nøtter og frukt. Oppbevar granola på et tett glass og ikke over normal romtemperatur. Den bør heller ikke stå i direkte sollys og er holdbar i omlag 10-14 dager.