Kalde sobanudler

klassisk japansk lunsj

Kalde nudler er ikke det samme som gårsdagens pasta. Asiatere kan kunsten og smaksette de så man bare vil sette gaffelen nedi dem og mumse i seg. Denne enkle oppskriften er fra Kyoto i Japan og her bruker vi nudler av bokhvete men spelt kan også brukes hvis du vil ha noe sunnere enn bare vanlig hvete. Dette er såpass rakt å fikse at jeg pleier å lage dette kvelden før så de kan stå kaldt og trekke til neste dag. Da tar det deg bare noen minutter å legge de over i en passende boks og ta de med til jobb eller skole. I Japan spises nudler i alle lag av befolkningen og er en viktig del av deres tradisjonelle kjøkken.

Ingredienser

250 gr japanske sobanudler (bokhvetenudler)

fire finsnittede vårløk

to teskjeer riseddik

fem teskjeer soyasaus

to teskjeer sesamolje

to teskjeer honning

hvit pepper etter smak

to spiseskjeer ristede sesamfrø

Fremgangsmåte

Kok nudlene etter anvisning på pakken og ha et dørslag klart i vasken. Rist sesamfrøene lett gylne i en tørr panne og sett de til side.

Pisk sammen eddik, olje, honning, soya og pepper i en bolle og tilsett vårløken. Hell kokevannet av nudlene når de er ferdige og skyll de deretter godt under iskaldt rennende vann. Ha de over i bollen og miks alt godt sammen med to gafler. Ha i sesamfrøene og dekk bollen med plast og la de trekke i en god halvtime i kjøleskapet før de kan konsumeres av hjertens lyst.