Kald kantonesisk lunsjkylling

til nudelsalaten din

Denne enkle kantonesiske lunsjretten er umåtelig populær i hele Kina. Helt enkelt så posjerer man en hel rå kylling i en meget smakfull kraft med typiske krydderier fra det kinesisk-kantonesiske kjøkkenet. I og med at dette er noe man spiser til lunsj så synes jeg det er fint og lage en enkel nuelsalat med friske grønnsaker. Kraften fra kyllingen koker du inn til omlag en liter, siler av og fryser inn så har du base for denne herlige suppen.

Ingredienser

en rå kylling (omlag 900–1000 gr i råvekt)

to spiseskjeer peanøtt- eller annen nøytral olje

en spiseskje sukker

tre spiseskjeerlys soyasaus

——

to hele stjerneanis

tre hele nellik

en kanelstang

en teskje fennikelfrø

en løk i båter

tre fedd hvitløk

en teskje hele sorte pepperkorn

en halv teskje havsalt

halvannen liter vann

——

chilidip:

to ferske røde chili

to fedd hvitløk

to spiseskjeer hvitvinseddik

en halv teskje havsalt

Fremgangsmåte

Skyll kyllingen godt i rennende kaldt vann og tørk av den med kjøkkenpapir. Varm oljen og sukkeret til det er lysebrunt og tilsett soyasausen og pensle inn hele kyllingen med denne sausen. Legg den i en kjele og ha i alle de hele krydderiene sammen med skiver av ingefær, løk i båter, hvirløksfedd og salt. Hell på vannet og kok opp. La kyllingen deretter posjere på så lav varme som mulig, den må ikke koke men det skal være litt bevegelse i vannet. La den ligge i en halv time, snu den og la den ligge i en halvtime til.

Avkjøl kyllingen og del den inn i serveringsklare biter. Finhakk chiliene og støt de i en morter sammen med hvitløk, eddik og salt. Blir den for skarp kan du smake den til med litt sukker.

Hvis du vil anrette og spise dette på kinesisk hvis så koker du en porsjon jasminris i kyllingkraft sammen med salt og mens riser koker freser du friske grønnaker i en spiseskje hvitløksolje. Bruk de grønnsakene du får tak i, her har jeg valgt sukkererter, paprika, reddiker, bønnespirer og frisk koriander. Fres de i noen minutter inntil de begynner å mykne, tilsett en porsjon av den kalde kyllingen sammen med en spiseskje ketjap manis og en god spiseskje soyasaus og fres dette i et halvt minutts tid. Anrett kyllingen oppå risen og dryss på litt mer frisk koriander og gjerne noen ekstra bønnespirer.