© 2010–2022 Millas Mat

Jordbærsyltetøy

kongen av bær... som egentlig er en blomst

Det var i 1760-årenes Bretagne i Nord-Frankrike at man første begynte å dyrke hagejordbær på europeisk jord, og i dag dyrkes og verdsettes de over hele verden. Jordbær er egentlig ikke et bær, det er en blomst med frø inni men er i dag omtalt som en frukt. I Frankrike var jordbærene svært attraktive, ikke minst blant de kongelige som fikk servert de mest fantastiske desserter og kaker som ble rikt dekorert med de røde bærene sirlig anrettet i tynne skiver. Etterhvert som almuen fikk tak på billig sukker ble jordbær raskt et svært populært syltetøy, og det har vart frem til vår egen tid.

Ingredienser

to kilo rensede jordbær

500 gr sukker

en pose Jam frysepulver

Først må jordbærene renses og det letteste er å bruke en liten kniv til å skjære toppen av bærene med så du får av stilk og stilkfestet. Del deretter bærene grovt opp i fire til seks biter. Dette avhenger av hvor store de er.

Hell deretter bærene i en rent kar eller en stor romslig kjele. Bland sammen Jam og sukker og dryss dette over bærene. Rør det inn og når det slutter å knase er sukkeret oppløst og syltetøyet er klart for frysing. Husk at jordbærsyltetøy ikke holder seg i mer enn noen ganske få dager i kjøleskap så bruk små frysesikrede plastbokser med tett lokk og frys ned små porsjoner av gangen. Jeg pleier å fryse ned ikke mer enn snaut to desiliter pr. boks.

Dypfryst jordbærsyltetøy er holdbart i opptil tre år.