© 2010–2022 Millas Mat

Gammeldags gresk gulrotmarmelade

utnytt alt

Gulrotmarmelade er det mange som har spist på ferie, men tidligere her til lands var det svært vanlig å lage dette hjemme når gulrøttene var klare for innhøsting. I flere norske kokebøker utgitt på 1800-tallet kan man finne oppskrifter på dette. Denne oppskriften er derimot gresk og kan brukes sammen med god ost, til kjøttretter eller bare på toast om morgenen.

Ingredienser

en hel appelsin

en hel sitron

250 gr sukker

en halv liter vann

en halv liter finrevne gulrøtter

en spiseskje meget finhakket frisk ingefær

Behold skallet på både appelsinen og sitronen og finhakk de veldig grundig. Eventuelle steiner og grove skalker fjernes selvsagt. Ha alt over i en romslig kjele og hell på sukker og vann.

Skrell og riv gulrøttene på den fine delen av råkostjernet og tilsett de i kjelen sammen med den finhakkede ingefæren. Sett kjelen på medium varme og rør så sukkeret oppløses. Når det ikke lenger knaser sukker i kjelen så skrur du opp på full varme og koker massen kraftig under konstant overvåking og jevnlig omrøring i omlag en halvtime. Massen skal tykne godt og gulrøttene skal etterhvert bli noenlunde glassklare.

Ta kjelen av varmen og la marmeladen avkjøle seg i kjelen før du heller den over på tette sylteglass. Marmeladen må oppbevares i kjøleskap.