© 2010–2021 Millas Mat

Eplesmør - Applebutter

en anvendelig konsentrert eplesaus med røtter i Middelalderen

Eplesmør er ikke er smør i så måte, det er en langtidskokt og konsentrert eplesaus som er mørkt, tykt og litt seigt. Dette har europeerne kokt siden Middelalderen og ifølge skriftlige kilder skal det stamme fra Limburg i dagens Belgia - men du finner det i både Nederland og Tyskland. I USA forbindes det ofte med Pennsylvania Dutch og Amishkulturen. Du kan bruke det som topping på havregrøt, til brød, som dessert, til kakefyll eller til iskrem.

Ingredienser

gir omlag fem dl ferdig eplesmør:

et kilo syrlige epler feks. Granny Smith eller Pink Lady

to dl god eplemost (ikke bruk juice)

en dl 100% lønnesirup

200 gr lys brunt sukker

en hel nellik

en hel stjerneanis

en teskje malt kanel

saft og revet skall av en liten lime

Skrell og kutt eplene i terninger. Se til at du ikke får med noe av kjernehuset. Ha de over i en tykkbunnet teflonkjele sammen med alle de øvrige ingrediensene og kok opp. La eplene koke seg møre og plukk ut nellik og stjerneanis. Bruk en stavmikser eller en blender til å kjøre det hele til en jevn masse.

La eplesmøret koke videre i opp mot tre timer ved ikke for høy temperatur men det skal koke, ikke syde. Se til den innimellom og rør opp fra bunnen. Du skal ende opp med en seig smørbar masse som ikke er for rennende. Hvis den har konsistens som litt seigt syltetøy er du i mål.

La det avkjøles før du har det over på et rent og sterilisert syltetøyglass. Oppbevares i kjøleskap.