© 2010–2021 Millas Mat

Edwardiansk bondefrokost

tradisjonell bondefrokost

En av mine tv-favoritter de siste årene har vært The Edwardian Farm hvor tre mennesker driver en gård slik det ble gjort på begynnelsen av forrige århundre. Gjennom tolv episoder følger vi de gjennom et helt år og denne frokostretten er herfra. En typisk dag begynte allerede i halv sekstiden og når man satte seg ned til frokostbordet hadde man allerede vært oppe i et par timer for å fore dyrene, vaske, hente inn ferske egg, ved mm. Trenger vel neppe å si at man var svært sulten og kald når man kom inn og da må dette ha smakt skikkelig godt. Denne retten ble typisk nok brukt mest på vinterstid da man hadde nok av poteter, løk og gjerne kaldrøkt bacon fra slaktingen som ble gjort tidligere på høsten. Det engelske navnet på retten varierer mellom regionene men i Devon og Cornwall kalles den som oftest for raw fry. Hadde man egg ble disse gjerne stekt og servert ved siden av potetene.

Ingredienser

smør til steking

en stor løk, grovhakket

150 gr tykt bacon i terninger

en halv kilo skrelte rå poteter i skiver

havsalt og sort pepper etter smak

Sett en lav jerngryte på like over middels varme og tilsett en god spiseskje smør. Skjær opp løken i grove biter og baconet i terninger og ha det over i gryten. La det surre og bli gyllent mens du forbereder potetene. Skjør de opp i tynne skiver og ha de over i gryten etterhvert. La potetene bli blanke i fettet fra baconet.

Hell på en god desiliter kokende vann, sett på lokket og la det koke inntil potetene er møre. Rør godt innimellom og se til at det ikke koker tørt. Smak til med havsalt og pepper før servering. Rettens konsistent vil variere med hvor melne potetene er.

Serveres på engelsk vis med brød, smør og sterk sort te.