Croque-madame og Croque-monsieur

klassisk fransk café-mat

Dette er et ostesmørbrød med masse god smak. Madame varianten er med et posjert egg på toppen mens en monsieur er uten. Hvordan navnet oppstod er man usikre på men man vet at det var rundt 1910 dette smørbrødet for første gang dukket opp på menyen til en café i Paris og siden da har det blitt en ekte fransk caféklassiker som har beholdt sin popularitet siden. Det finnes knapt et eneste etablissement i byen som ikke har dette på menyen.

Ingredienser

to skiver loff

to spiseskjeer hvitvinseddik eller husholdningseddik (hvis du skal lage Madame)

en tykk skive kokt skinke

en tomat i tynne skiver

litt finhakket gressløk

litt finhakket persille

to skiver Cheddar, Sveitser eller Gruyere

sort pepper etter smak

noen dråper e.v. olivenolje

et egg (hvis du skal lage Madame)

litt smør

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 150 °C og kok opp vann i en liten kjele sammen med to spiseskjeer hvitvinseddik (hvis du skal lage en Madame) og varm en ildfast tallerken i ovnen.

Legg skinken på den ene brødskiven, skjær bort det som henger utenfor kanten og legg strimlene oppå. Legg på tomatskiver, gressløk og persille samt ost og dryss på pepper (du trenger ikke salt pga. osten). Drypp på noen dråper olivenolje til slutt.

Stek smørbrødet i pannen med smør til brødet er gyllent og osten nesten har smeltet. Legg smørbrødet i ovnen for å holde det varmt.

Rør kraftig i vannet med en spiseskje for å lage en virveleffekt, knekk egget i en liten espressokopp og la det skli forsiktig ned i vannet. Posjer egget i ca. 4 minutter til hvitten har samlet seg rundt plommen. Løft opp egget med en hullsleiv og la det renne litt av seg på et stykke kjøkkenpapir.

Legg egget på toppen av det varme smørbrødet og ha litt smør på toppen som vil smelte utover egget så blir det perfekt på fransk vis. Serveres straks.