© 2010–2021 Millas Mat

Croque Madame muffins

bare ikke si noe til franskmennene

En skikkelig croque er kanskje franskmennenes favorittsmørbrød og en lunsjklassiker av de helt store. Her viser jeg dere hvordan man kan lage en himmelsk god muffinsvariant av denne godbiten. Dette gir deg en umiddelbar følelse av luksus og dekadense med et glass rødvin til. Husk at du ikke må overfylle formene så hell av noe av eggehvitten om du har normalt store egg, hvis de blir for fulle vil de sette seg fast og blir vanskelige å få ut hele og pene. Her har jeg også hatt litt gressløk på toppen men det velger du selv. Originaloppskriften er fra Rachel Khoo. Vive la France!

Ingredienser

bechamelsaus:

en spiseskje smør

en spiseskje hvetemel

ca. to dl melk

litt revet muskatnøtt

en snau teskje Dijonsennep

havsalt og sort pepper etter smak

----

fire skiver toastloff

litt smeltet smør til pensling

to store skiver strimlet røkt skinke

4 små egg

ca. 100 gr revet Gruyere, Comtè eller god engelsk Cheddar

Sett ovnen på 180 °C og finn frem en muffinsbrett med store kopper (american size). Smør formene med litt formfett eller smeltet smør.

Begynn med sausen. Smelt smøret i en liten kjele, og når det er helt smeltet rører du inn hvetemelet, bruk så en visp og pisk inn melken gradvis. Kok opp og la sausen koke i noen minutter til den rå melsmaken er vekk. Rør inn muskatnøtt og sennep og smak til sausen med salt og pepper. Merk deg at sausen skal være litt tykkere enn normalt Sett den deretter til side for lett avkjøling.

Skjær skorpene av loffen og bruk et kjevle til å flate de godt ut, pensle de på begge sider med litt smeltet smør og brett de deretter oppi muffinkoppene. Legg i skinke, knekk i eggene (er eggene store så hell av noe av hvitten), legg på en god spiseskje av sausen og opp med revet ost. Pensle kantene av brødet med litt ekstra smør så de bli skikkelig sprø og fine under steking. Gi de omlag 15 minutter i ovnen hvis du liker egget rennende, gi de ytterligere fem minutter til i ovnen hvis du vil ha egget forholdsvis fast i plommen.

Serveres straks.