Coronation Chicken fra 1953

en kongelig påleggsalat

I 2012 feiret Dronning Elizabeth II 60 år på den britiske tronen. Dette med å kreere en oppskrift med kylling i anledning et kongelig jubileum er ikke noe nytt på de britiske øyene. Ser vi tilbake til 1935 og feiringen av Kong Georg Vs sølvjubileum så ble det også fra offisielt kongelig hold publisert en oppskrift på kylling med en majones- og currydressing kalt Jubilee chicken. Dette er først og fremst en påleggsalat som var ment til sandwicher, men det er minst like godt å anrette dette på toppen av frisk grønn salat. Her har dere den originale oppskriften.

Ingredienser

to kyllingbrystfileter

en spiseskje vanlig olivenolje

saft og skall av en sitron

havsalt og sort pepper etter smak

en spiseskje smør

en finhakket sjalottløk

en finhakket rød chili uten frø

to teskjeer Hot Madras currypowder

to spiseskjeer tomatpuré

en dl tørr hvitvin eller vermut

en dl kyllingkraft

en spiseskje aprikossyltetøy

halvannen dl lettrømme eller creme fraiche

fire spiseskjeer majones

en moden mango i små terninger

fire finsnittede vårløk

to spiseskjeer finhakket frisk koriander

noen dråper Tabascosaus

50 gr ristede mandelflak

Fremgangsmåte

Gni inn kyllingen med olivenolje, revet sitronskall, salt og pepper og damp den ferdig på rist i en kjele med litt vann. Legg den til side for avkjøling.

Smelt smør i en panne og fres sjalottløk og chili i noen få minutter til de begynner å mykne. Tilsett curryen og stek den i noen få minutter og rør godt hele tiden. Tilsett tomatpureen i pannen og stek den i et minutt før du tilsetter vinen og lar den koke inn til omlag halvparten av væsken er borte. Rør inn aprikossyltetøyet og hell på kraften. La også denne koke inn til omlag halvparten av væsken har fordampet og sett pannen til side for avkjøling.

Pisk sammen rømme og majones til en jevn masse og rør deretter inn currydressingen fra pannen. Vend derdetter inn mangoterninger, vårløk, sitronsaft og koriander. Rist mandelflakene lett i en tørr panne.

Del opp kyllingen i små terninger og vend den inn i salaten. Smak til med salt, pepper og Tabasco til du har en fin balanse og dryss over mandelflakene til slutt.

Dekk bollen med plast og la salaten trekke i kjøleskapet i en times tid før servering.