© 2010–2021 Millas Mat

Blinis på skandinavisk vis

en julefrokost med en historie

Denne oppskriften er en engelsk-norsk hybrid med en veldig sjarmerende historie. Sophie Dahl laget en serie programmer på britisk tv hvor hun også delte endel mange av sine egne matminner med seerne. Serien varte bare en sesong, noe som var fullstendig ufortjent etter min mening. Sophie er barnebarn av den norskættede forfatteren Roald Dahl, og selv om hun er født og oppvokst i England og USA hadde deres mattradisjoner endel norske og skandinaviske innspill. Disse blinisene ble servert til frokost på 1. juledag sammen med fløyelsmyk eggerøre og røkelaks som de fikk tilsendt fra Norge.

Ingredienser

gir seks middels store blinis, nok til tre pers:

175 gr bokhvetemel

to teskjeer bakepulver

to teskjeer Colmans sennepspulver

75 gr finrevet engelsk Cheddar, Gruyere eller Jarlsberg

tre spiseskjeer finhakket gressløk

en god klype Maldonsalt eller annet havsalt

litt nykvernet pepper

tre dl helmelk

fire piskede eggehviter (spar plommene til eggerøren)

smør til steking

——

eggerøren:

fire eggeplommer

fire hele egg

havsalt og sort pepper etter smak

tre spiseskjeer isvann

to spiseskjeer finhaket gressløk

litt smør til steking

tynne skiver av einerrøkt laks eller god spekeskinke

Bland sammen bokhvetemel, bakepulver, sennep, revet ost og gressløk i en bolle og tilsette deretter salt, pepper og til slutt melken. Pisk godt til du har en forholdsvis tykk pannekakerøre.

Pisk eggehvitene halvstive og vend de inn i røren med en slikkepott. Varm smør i en liten panne eller en blinipanne hvis du har en slik og stek tykke medium pannekaker på middels varme. Snu pannekaken når det danner seg små bobler på toppen.

Pannekakene kan legges på en ildfast tallerken og holdes varme i ovnen under folie på 150 °C mens du steker opp resten av blinisene og lager eggerøre.