© 2010–2019 Millas Mat

Andy's Fairfield Grenola revisited

Det er lett å fikse sin egen frokostblanding. Lag den når du har god tid og du har frokosten klar på de dagene da tiden er knapp. Et godt råd på veien hvis det er første gang du lager dette er å følge godt med på ovnen din så du ikke rister blandingen for hardt. Sett heller temperaturen litt lavt til å begynne med for å være sikker. Denne oppskriften er opprinnelig fra The Pantry Deli i Fairfield, Connecticut med endel endinger fra min side, derav revisited. Og en siste ting til slutt, halver oppskriften hvis du vil lage en mindre porsjon for dette må du spre utover to stekebrett, ellers vil ikke grenolaen bli sprø. Forsøk dette med feks. yoghurt og eplesyltetøy. Det smaker aldeles herlig.

Andy's Fairfield Grenola revisited

Ingredienser

200 gr blandede pecankjerner og mandler

450 gr havregryn (ikke den snarkokte varianten)

100 gr solsikkekjerner

100 gr hvite sesamfrø

en halv spiseskje finknust havsalt

100 gr lys brunt sukker

150 gr smeltet smør

120 gr lys sirup

tre spiseskjeer akasie- eller mild blomsterhonning

300 gr rosiner eller tørkede tranebær

Sett ovnen på 170 °C og spre nøttene utover en tørr stekeplate. Rist de i omlag syv minutter inntil de er lett gylne og lukter godt. Legg de til side på en tallerken og la de avkjøle seg. Skru opp ovnen til 175 °C og legg et stykke bakepapir på to stekeplater.

Finn frem en stor miksebolle og tilsett havregryn, solsikkekjerner, sesamfrø, finknust havsalt og lys brunt sukker. Smelt smøret i en liten kjele og tilsett sirup og honning og la det smelte sammen. Bruk en liten visp så smøret smelter raskt. Hell deretter blandingen over i miksebollen og bruk hendene til å mikse alt sammen. Det er viktig at alt dekkes av smørblandingen.

Spre deretter blandingen utover stekeplatene og sett den inn i ovnen med 175 °C og la den stå i 10 minutter, deretter rører du den opp og lar den stå i nye 15 °minutter. Gjenta prosessen inntil grynene er tørre og skru ned varmen på ovnen til like over 100 °C om du ser at blandingen blir for mørk. Deretter detter to inn det andre brettet og gjentar prosessen. Viktig; har du en varmluftsovn kan du sette i begge brettene samtidig. Jeg har ikke god erfaring med å bruke en vanlig ovn og bytte om på brettene flere ganger under steketiden.

Når grenolaen er kald vil enkelte biter ha stivnet sammen, knekke alt godt opp med hendene, hakk nøttene grovt etter bruk en prosessor og miks de inn sammen med rosinene og oppbevar grenolaen på et tett glass. Den er god i inntil to uker og den må ikke stå i direkte sollys, det beste er om den står i kjøkkenskapet.