Rabarbragelè med muscatvin
gelè for de voksne
Det er vanskelig å beskrive smaken på denne geleen som noe annet en himmelsk god. Du lager rett og slett en knallsøt rabarbrasirup, sper den ut med syrlig vin og tilsetter gelatin. Å lage din egen gele er slettes ikke vanskelig og du kan helle den i en stor ringform eller mindre boller og hvelve den ut som fine, små porsjonsgeleer. Denne oppskriften er fra boken Evig Sommer. Og en ting til slutt, hvis du slår opp bilder av denne geleen på nettet så vil du finne endel knallrosa varianter. De er farget – for selv om du har knallrosa fin rabarbra så vil vinen bleke fargen betraktelig. Jeg bruker ikke kunstig farge i min.

Ingredienser
gir seks porsjoner:
en kilo rabarbra
350 gr sukker
saft og skall av en appelsin
en halv liter vann
en halv flaske muscatvin
ti plater gelatin
Fremgangsmåte
Sett ovnen på 190 °C og skjær opp rabarbraen i skiver, ha den over i en romslig ildfast form sammen med appelsinsaft og skall og dryss på sukkeret. Hell på vannet. Dekk formen med aluminiumsfolie og bak den i ovnen i en time. La den avkjøle seg.
Sil rabarbravæsken nedi et stort litermål men ikke forsøk å presse ut saften, da har geleen lett for å miste den fine klarheten. Rist heller litt på silen for å få ut mesteparten av væsken. Fyll så på med vin inntil du har tilsammen 1 1/2 l væske. Smak på geleen og sjekk om den trenger mer sukker eller appelsinsaft.
Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann inntil de mykner, det vil ta ca. fem minutter.
Hell omlag en halv liter av geleen i en kjele og varm den lett opp, den må ikke koke. Dra kjelen av platen, klem ut væsken av gelatinen og dropp den nedi, pisk den godt inn og hell den tilbake i litemålet. Rør godt så alt blandes skikkelig.
Hell litt solsikkeolje i formen du skal ha geleen i og bruk litt kjøkkenpapir for å smøre den godt utover og inni alle kriker og kroker. Hell i geleen og dekk formen med plastfolie hvis den ikke har et lokk som hører til. La den stå i kjøleskapet i minst seks timer men gjerne over natten. En generell regel er at geleer man lager selv trenger lengre tid på å stivne enn de man lager fra ferdig pulver.