Choux à la crème

profiteroles - små vannbakkels med vaniljekrem

Denne lille desserten er meget gammel og kan spores helt tilbake til 1500-tallets Italia og Medici-familien. De tok med seg oppskriften til det Frankrike da Katharina de' Medici ble Dronning i 1533. Men det var kokken Antonin Carême som virkelig skulle gjøre desserten populær mot midten av 1700-tallet. Dette er enkelt forklart små kremfylte vannbakkels som serveres med varm sjokoladesaus dryppet over, et lite dryss melis og gjerne litt frisk frukt i sesong. Når jeg skriver dette fikk vi nyplukkede supersøte hagejordbær på døren og da droppet jeg sjokoladesausen og siktet heller litt melis over det hele.

Ingredienser

profiteroles:

1,25 dl helmelk

to dl vann

150 gr hvetemel

en teskje sukker

en halv teskje havsalt

100 gr usaltet smør

fire lett sammenpiskede egg

----

vaniljekrem:

frøene av en vaniljestang

tre dl kremfløte

halvannen til to spiseskjeer melis

----

sjokoladesaus:

200 gr kokesjokolade (70 %)

30 gr usaltet smør

tre spiseskjeer mild honning

1,25 dl helmelk

siktet melis til pynt

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 200 °C og kle to stekeplater med bakepapir.

Sikt sammen mel og havsalt i en bolle. Ha melk, vann, smør og sukker i en en dyp panne/kjele og sett den på lav varme så smøret smelter sakte. Så snart massen har kokt opp tar du pannen av varmen og tipper inn alt melet før du rører godt med en tresleiv så du får en ganske fast deig. Når den begynner å slippe kantene på pannen har du den over på en tallerken så den får avkjølt seg.

Etter en liten stund har du deigen tilbake i pannen og pisker inn eggene gradvis. Ta litt og litt av gangen og rør eggene meget godt inn.

Ha deigen over i en sprøytepose og sett valnøtt-store topper på stekeplatene, denne oppskriften gir deg mellom 20-25 stykker. Husk å la det være litt mellomrom så de får heve seg uten at de smelter inn i hverandre. Ta litt vann på fingertuppen og trykk de små spissene med deig lett ned, ellers vil disse brenne seg under steking. Bak de i ovnen i ca. 20 minutter til de er lett gyllenbrune. La de avkjøle seg på rist. De må være helt kalde før de fylles.

Når du skal lage kremen har du vaniljefrø, fløte og melis i miksebollen og pisker dette sammen til en lett og luftig krem. Kremen må ikke være fast men heller ikke rennende så stopp maskinen og sjekk konsistensen. Ha kremen over i en sprøytepose og stikk hull på kakene med spissen før du forsiktig fyller de. Pass på så du ikke trykker for hardt for da kan kakene sprekke så prøv deg forsiktig krem i begynnelsen.

Smelt sjokoladen i en bolle over vannbad. Når sjokoladen begynner å smelte tilsetter du honning og smør og lar dette smelte ned sammen med sjokoladen. Etter hvert pisker du inn melken inntil du har den konsistensen du ønsker. Ikke tilsett all melken på en gang men ta det gradvis og la sausen blir gjennomvarm.

Arranger vannbakkelsene på et fat og sikt over litt melis og bruk en spiseskje til å dryppe noe av sjokoladesausen over.