© 2010–2022 Millas Mat

Persisk is med safran, sitron og kardemomme

iskrem verdig 1001 Natt

Kombinasjonen kardemomme, safran og sitron er alle helt essensielle persiske smaker som sammen kan bli den lekreste iskrem. Men det å lage sin egen is er noe ganske annet enn å kjøpe en boks så dette skal du huske på. Hjemmelaget iskrem laget på fersk fløte og ferske egg bør også spises fersk. Aller helst bør den lages samme dag den skal spises. Ikke bruk ferdig malt kardemomme men knus den selv, det gir best smak og til sist- se til at beholderen du fryser isen i er gullende ren og luktfri. En metallbolle dekket med plastfolie fungerer som oftest best. Her er oppskriften som viser deg hvordan du lager iskremen både med og uten ismaskin.

Ingredienser

dessert for seks til åtte personer:

7 1/2 dl kremfløte

150 gr sukker

tre grønne kardemommekjerner

en snau teskje hele safrantråder (fem eller seks stykker tilsammen)

revet skall av en sitron

fem eggeplommer

Knus de hele kardemommefrøene i en morter og fjern alle de grønne bladene. Knus de meget godt og grundig og sett de deretter til side. Knus også safranen i morteren sammen med en drøy spiseskje av sukkeret.

Pisk fløten til en myk krem, følg godt med så den ikke piskes for stiv men den skal heller ikke være rennende. Pisk deretter eggeplommene med resten av sukkeret. Vend dette forsiktig inn i kremen og tilsett sitronskall, kardemomme og safranblandingen. Bruk en slikkepott og husk rolige bevegelser. Hell isen i en ren bolle som kan settes i fryseren og rør den godt opp med en ballongvisp hver halvtime inntil den kan tyknet ytterligere. Hell den deretter over i ønsket form kledd med plastfolie og frys den inntil den har blitt helt stiv. Beregn alt fra tre til fem timer til denne prosessen.

Den bør tas ut et kvarters tid før servering så den ikke er helt beinhard og med plastfolie i formen er det bare å vippe den rett ut. Pynt gjerne med granateplekjerner og myke sølvkuler (finnes i hyllen med kakepynt i butikken). Har du noen tørkede roseblader så bruk også disse som pynt.

Om du har ismaskin trenger du ikke piske fløte og eggeplommer først. Bare bland fløten i samme bolle med lett sammenpiskede eggeplommer og sukker og tilsett de øvrige ingrediensene og hell alt i maskinen.