Pepperbakte epler med Armangnac

litt ekstra smak

Dette er en smakfull engelsk vri på tradisjonelle stekte epler som vi er vant med her til lands. Sort pepper danner en nydelig kontrast til alt det søte. Husk at her må du bruke faste epler som tåler varmebehandling og husk også at all frukt er forskjellig og at steketidene i denne oppskriften dermed ikke er absolutte. Prøv deg frem og sjekk med en liten kniv at de er helt møre.

Ingredienser

fire store epler feks. Granny Smith, Pink Aroma eller Braeburn

100 gr lys brunt sukker

en teskje knuste sorte pepperkorn

tre spiseskjeer Armangnac

100 gr meget mykt smør (ikke smeltet men lett rennende)

tre dl god eplejuice eller eplemost (ikke fra konsentrat)

en splittet vaniljestang (helst Tahiti-vanilje)

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 180 °C og skrell eplene med en liten kniv eller en potetskreller. Fjern kjernehuset og pensle deretter eplene godt med smør og rull de i sukker. Sett eplene i en langpanne eller en ildfast form kledd med aluminiumsfolie og bak de i omlag tjue minutter.

Pisk sammen vaniljefrø og eplejuice og hell dette over eplene før du drysser på pepper. Sett formen tilbake i ovnen og bak de i ytterligere ti minutter. Bruk en spiseskje og øs saften fra panne over eplene og sett de tilbake i ovnen. Gjenta prosessen inntil frukten er myk. Ta deretter eplene ut av ovnen og la de avkjøle seg litt. Øs saftene over eplene noen flere ganger mens de avkjøles og sprinkle over brennevinet en liten stund før servering.

Server eplene lett lune med pisket krem eller vaniljesaus og shortbread.