© 2010–2020 Millas Mat

Peanut Brittle med havsalt

your dentist will not approve

Peanøtter har en lang historie i USA og det er sannsynlig at dette var en av de aller første konfektene som ble laget på amerikansk jord. I sørstatene hvor de gror godt var de i overflod, og det finnes notater fra Den Amerikanske Borgerkrigen som forteller at sultne soldater i perioder overlevde på peanøtter og ristet dem gjerne over bålpanner under åpen himmel. Etterhvert som sukkeret kom til landet fra de karibiske koloniene begynte man å lage brittle eller det som vi på norsk kaller knekk. I denne oppskriften kan du gjerne bruke cashews, pecan eller mandler men den klassiske varianten er med peanøtter.

Peanut Brittle med havsalt

Ingredienser

en spiseskje smør til smøring av formen

en (20x30 cm) engangsform i aluminium

400 gr sukker

en drøy dl vann

en kvart teskje finknust Maldonsalt eller fransk Fleur de Sel

200 gr salte peanøtter

Smør formen med smøret og sett den til side. Kok opp sukker, vann og havsalt i en panne og rør innimellom til du ser at sukkeret har smeltet og massen begynner å koke. La massen koke over høy temperatur i omlag tre minutter inntil du ser at den begynner å skifte farge. Skru ned temperaturen noe og rør innimellom. La massen koke i omlag ti minutter til eller til den har en pen gyllen farge og rør innimellom.

Ta den av varmen og rør inn peanøttene. Hell massen over i den klartgjorte formen og bruk to gafler dyppet i litt nøytral olje til å separere nøttene. Jobb raskt for massen stivner fort. La den stå en halvtimes tid før du knekker den opp i passende biter og legger de over på et tett glass eller en liten boks. Den er god i inntil to uker.