Peanut Brittle fra Maryland

en klassisk amerikansk konfekt

Det er sannsynlig at dette var en av de aller første konfektene som ble laget på amerikansk jord. I sørstatene hvor det virkelig bugner av peanøtter var de i overflod, og det finnes notater borgerkrigen som forteller at sultne soldater i perioder overlevde på peanøtter og ristet dem over bålet under åpen himmel. Etter hvert som sukkeret kom fra de karibiske slavekoloniene begynte man å lage brittle eller det som vi på norsk kaller knekk. I denne oppskriften kan du gjerne bruke cashews, pecan eller mandler men den klassiske varianten er med peanøtter.

Ingredienser

litt smør til smøring av formen

en liten form i aluminium

400 gr sukker

en drøy dl vann

en kvart teskje finknust havsalt eller flaksalt

200 gr ristede og salte peanøtter

Fremgangsmåte

Smør formen med smør og sett den til side. Kok opp sukker, vann og havsalt i en panne og rør innimellom til du ser at sukkeret har smeltet og massen begynner å koke. La massen koke over høy temperatur i omlag tre minutter inntil du ser at den begynner å skifte farge. Skru ned temperaturen noe og rør innimellom. La massen koke i omlag ti minutter til eller til den har en pen gyllen farge og rør innimellom.

Ta den av varmen og rør inn peanøttene. Hell massen over i formen og bruk to gafler dyppet i litt nøytral olje til å separere nøttene. Jobb raskt for massen stivner fort. La den stå en halvtimes tid før du knekker den opp i passende biter og legger de over på et tett glass eller en liten boks. Den er god i inntil to uker.