© 2010–2020 Millas Mat

Pærer Belle Helene

en triumf fra Escoffier

En av de store klassiske dessertene i det franske kjøkken. Skapt i 1870 årene av mesterkokken Auguste Escoffier og oppkalt etter operaen La Belle Helene av Jaques Offenbach. Opprinnelig skal dekoren på denne desserten være krystalliserte fioler men det kan være en utfordring og få tak i. Grønne pistasjnøtter mot den mørke sjokoladesausen er svært vakkert og gir nydelig smak. Og får du ikke tak i ferske pærer så bruk gode hermetiske.

Ingredienser

fire faste pærer, gjerne Bartlett eller en annen dessertpære

en liter vann

saften av en sitron

0,75 dl sukker

en teskje ekte vaniljeekstrakt eller ekte vaniljesukker

——

sjokoladesausen:

120 gr mørk sjokolade

100 gr sukker

en dl vann

kremfløte til en passende konsistens

vaniljeiskrem

noen hakkede pistasjnøtter

Skrell, del og fjern pærenes kjernehus. Gni de raskt inn med sitronsaft så de ikke blir brune.

Kok opp vann, sukker og vanilje, pisk godt for å være sikker på at alt sukkeret blir oppløst. Legg i pærene med snittflaten ned og kok opp på nytt. Skru ned varmen og la de syde i ca. ti minutter, snu pærene og la de stå i ti minutter til. Kjenn på pærene med en liten kniv og sjekk om de er møre. Frukt varierer veldig så pærene kan bli ferdige raskere eller trenge lengre tid enn hva oppskriften sier. La pærene avkjøle seg i laken.

Til sausen så koker du opp sjokolade, sukker og vann, trekk kjelen av platen og tilsett kremfløte til sausen har ønsket konsistens. Avkjøl sausen raskt ved å sette kjelen i vasken med kaldt vann, deretter i kjøleskapet. Anrett pærene sammen med litt av laken, vaniljeiskrem og sjokoladesaus. Pynt med noen hakkede pistasjnøtter rett før servering.