Molten Chocolate Lavacake

en liten sjokoladekake med flytende kjerne

Dette er en dessert som ofte likestilles med sjokoladefondant, men det er noen forskjeller selv om teknikken har mange likheter. En lavacake skal være bakt på alle kanter, men ha en flytende kjerne som sakte renner ut på tallerkenen når kaken skjæres i. Kaken er opprinnelig fransk og har blant annet blitt tilskrevet Jaques Torres. Du kan selv gi kaken forskjellige smaker før servering ved f.eks. å ha over en spiseskje espresso eller en god likør. Kaken vil suge til seg væsken som en svamp.

Ingredienser

gir fire kaker:

110 gr sjokolade av god kvalitet

55 gr smør

250 gr siktet melis

fire egg

en halv spiseskje ekte vaniljeekstrakt

90 gr hvetemel

——

fire ramekins

litt smør til smøring av formene

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 200 °C og smør formene godt.

Smelt sjokolade og smør over vannbad og pisk deretter inn halvparten av melisen til du har en jevn masse. Trekk kjelen av varmen og pisk inn eggene etter tur og pisk godt mellom hver gang så det ikke blir striper av eggehvite i massen. Tilsett resten av melisen og pisk den godt inn.

Tilsett vanilje og hvetemel helt til slutt og bruk en slikkepott for å vende det inn med rolige bevegelser. Fyll formene 3/4 fulle og sett de i ovnen. Steketiden er omlag 15 minutter.

Ta de ut og la de hvile i formene i noen få minutter. Før en smørkniv forsiktig langs kanten for å løsne kaken for å være på den sikre siden. Legg deretter en desserttallerken oppå formen og snu kaken i en bevegelse. Løft av formen og la kaken dampe litt av seg mens du ordner med iskrem, noen friske bær og et lite melisdryss over det hele før servering.