© 2010–2020 Millas Mat

Löwtens pandekager fra Ærø

gammel dansk

Gamle kokebøker byr på mange ting, mange ting som for oss høres forferdelig ut men så blar man forbi og finner små juveler som denne danske desserten. Luftige, gylne og lune med sommerens beste frukter og bær. Dette er noe du lager når det skal være litt ekstra etter søndagsmiddagen og når du kanskje er så heldig og ha nylaget syltetøy eller kompott av sommerfrukt på lur. Her kommer dette virkelig til sin rett.

Ingredienser

dessert til fire:

seks dl lunken melk, ca. 40 °C

50 gr fersk gjær

en til to spiseskjeer sukker (kan sløyfes)

500 gr siktet hvetemel

to eggeplommer

havsalt etter smak

tre stivpiskede eggehvitter

svinefett eller matfett til steking

siktet melis, syltetøy eller fruktkompott til servering

Lun melken i en kjele til den er fingervarm, smuldre i gjæren og pisk den godt inn. Hell melkeblandingene over i en passende miksebolle og pisk inn eggeplommer, havsalt og hvetemel til en glatt og tykk røre.

Pisk eggehvittene stive og vend de inn i røren med rolige bevegelser. Dekk bollen med et klede eller plastfolie og sett den lunt i ca. 30 minutter.

Finn frem en jernpanne og varm ca. 75 gr. svinefett eller matfett til den har en temp. på ca. 155-160 °C.. Dropp spiseskjefulle klatter av røren nedi fettet og la de steke seg gylne før de snus. Når de er pent gylne på begge sider legges de over på en rist med kjøkkenpapir og serveres lune med siktet melis & valgfritt sylteøy eller fruktkompott.