Knasende sprø fersken cobbler fra South Carolina

himmelsk frukt

Cobbler og crumble er ikke den samme desserten selv om de inneholder mange like ingredienser. Fersken er en frukt som er i sesong så benytt sjansen mens de er i handelen. Hermetisk fersken er ikke det samme, som oftest blir resultatet altfor søtt. Cobbler er uten tvil en amerikansk dessert og i USA gror de masse fersken. Georgia Peaches er spesielt høyt verdsatt.

Ingredienser

fem til seks store modne fersken, ikke overmodne og bløte

skall og saft fra en sitron

115 gr mykt meierismør

250 gr sukker + 50 gr til å drysse oppå

180 gr hvetemel

to teskjeer bakepulver

en halv teskje finknust havsalt

30 gr store havregryn (ikke snarkokte)

160 ml helmelk

kaldt vann

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 190 °C og plasser en rist midt i. Sett en bakeplate under risten og dekk den gjerne med bakepapir for lettere rengjøring etterpå.

Begynn med å lage røren, Rør mykt smør og sukker hvitt og luftig i kjøkkenmaskinen med k-vispen på. Når du har en jevn masse tilsetter du hvetemel, bakepulver, havsalt og havregryn og rører dette inn til du har en kornete masse som minner om grov sand. Tilsett deretter melken og rør videre til du har en fyldig smørbar røre. Sett den til side.

Smør en passende ildfast for med litt smør og preparer ferskene. Del de i to og vipp ut steinen, fjern også stilkfestet. Del hver fersken-halvdel inn i fire båter og legg de over i formen. Dryss over sitronskall og hell over saften, miks lett med hendene og spre fruktbitene jevnt utover i formen. Press lett ned med håndflatene til slutt.

Bruk en spiseskje til å fordele røren utover og ta deretter en smørknis og smør det hele jevnt utover i en tynt lag. Se til at så mye som mulig av frukten er dekket. Dryss deretter over sukkeret og bruk en dusjflaske eller en spiseskje til å dynke overflaten godt med vann (det er dette steget som gjør cobbleren utrolig sprø). Sett formen på risten og stek den i omlag 45 minutter. Brettet under vil fange opp evt. fruktsaft som bobler over under steking.

La cobbleren avkjøle seg i minst 30 minutter før servering men gjerne opptil en time. Server i dessertslåler med en kule vaniljeiskrem på toppen.