© 2010–2022 Millas Mat

Karamellpudding med ekte vanilje

en klassisk dessert

Det er mange mennesker i dette landet fra flere generasjoner som har gode minner om karamellpudding. Jeg har snakket med flere som husker at når rasjoneringen i Norge ble opphevet etter krigen var karamellpudding noe av det første som stod på folks kulinariske ønskeliste. I dag har denne desserten havnet litt i skyggen fra Panna Cotta og Crème Brûlée så det er på tide og ta den frem igjen.

Ingredienser

dessert for seks til åtte personer:

2,5 dl sukker til karamellsausen

tolv dl helmelk

åtte spiseskjeer sukker

frøene av en stor vaniljestang

en halv teskje ekte vaniljeekstrakt

åtte egg

pisket krem til servering

Smelt sukkeret i en jernpanne på sterk varme inntil alt sukkeret er smeltet og har en dyp karamellbrun farge. Drei på pannen med IKKE RØR - da krystalliserer sukkeret seg og du ender opp med seige klumper. Hell karamellen nedi en ren og tørr brødform som tar to liter og drei på den slik at karamellen dekker bunnen og litt opp på sidene av formen. Jobb raskt, karamellen stivner fort. Sett formen kaldt slik at sukkeret stivner og selve formen blir kald. Om sukkeret krakelerer gjør det ingenting.

Pisk sammen alle eggene i en egen bolle og melk, sukker og all vaniljen inkl stangen i en annen bolle og pisk det godt. Hell de sammenpiskede eggene over i melkeblandingen og pisk det hele godt sammen. Sil blandingen, dette er viktig siden du får ut vaniljestangen og evt. striper av egg som du ikke vil ha i den ferdige desserten.

Hell alt forsiktig i den klargjorte formen og sett den nedi en dyp langpanne. Hell på nok kaldt vann til det står halvveis opp langs sidene på formen og sett den inn i kald ovn på nederste rille. Stek puddingen ved 125 °C i ca. 3 timer. Ta den ut og la den avkjøles før du dekker formen med plast og setter den kaldt i 24 timer.

Når du skal servere den trenger du et fat som er langt nok og dypt nok til å fange opp karamellsausen som vil renne ned langs puddingen og danne et vakkert speil. Hold en kniv under varmt vann og tørk raskt av den. Skjær langsmed alle sidene av puddingen og legg fatet opp-ned over formen og vend puddingen i en rask bevegelse. Ikke nøl - det er da det går galt. Sett fatet ned på benken og hvis alt går bra vil du nå høre en særdeles tilfredstillende lyd av at puddingen slipper formen. Løft av formen og nyt synet.

Serveres med pisket krem.