© 2010–2020 Millas Mat

Jordbæriskrem

sommerdrømmer

Hjemmelaget is er ren luksus men bare så det er sagt, eggehvittene som blir til overs kan du fryse og ha til pavlova. Som de fleste andre har jeg et nostalgisk forhold til jordbær om sommeren, enten når mamma og jeg tok syklene våre og dro på selvplukk. En aktivitet som nesten alltid endte med at pappa måtte komme og hente bærene med bilen siden vi plukket altfor mye, eller de vi hadde hjemme i hagen.

Jordbæriskrem

Ingredienser

500 gr rensede jordbær

175 gr sukker og to ekstra spiseskjeer

en halv liter helmelk

en halv liter kremfløte

en vaniljestang

ti eggeplommer

to spiseskjeer friskpresset sitronsaft

Rens og skjær opp jordbærene i grove biter, ha dem i en bolle og dryss på to spiseskjeer sukker. Sett de til side og la blandingen trekke litt slik at bærene slipper noe av saften - da får du en fin rosa iskrem.

Finn frem en kjele og varm opp melk og fløte. Splitt vaniljestangen i to og skrap ut frøene med en kniv. Ha frøene i melken sammen med vaniljestangen for å få med all smaken og alle frøene. Varm opp melken til rett under kokepunktet, dra kjelen av platen og la melken trekke smak fra vaniljen i ca. 20 minutter.

Pisk eggeplommer og sukker til du har en jevn og lysegul masse. Plukk vaniljestangen ut av melken og hell melken i mens du pisker kontinuerlig. Når massen er jevn og fin heller du den tilbake i kjelen og varmer den opp på svak varme til den begynner å tykne skikkelig. Hell massen over i en bolle og la den avkjøle seg.

Kjør jordbærene til en pure i en blender eller med en stavmikser og fold bærene inn i kremen når den er avkjølt sammen med sitronsaften.

Hell blandingen i en iskrem-maskin eller i en plastbeholder og sett i frysen. Gjør du sistnevnte må du piske en gang i timen de første tre timene iskremen står i fryseren for å unngå iskrystaller som gjør iskremen hard.