© 2010–2022 Millas Mat

Hjemmelaget karamellpudding

den virkelige søndagsdesserten

Få ting gleder og imponerer dine gjester mer enn en klassisk hjemmelaget karamellpudding. Dens italiensk søster panna cotta er en av de mest populære dessertene i det europeiske kjøkkenet. For mange er dette en obligatorisk juledessert eller noe som alltid ble servert til søndagsmiddagen de gangene man var på besøk hos slektninger.

Ingredienser

fire dl sukker til glasering av formen

åtte dl helmelk eller kondensert melk (Vikingmelk)

fire dl kremfløte

åtte spiseskjeer sukker

to vaniljestenger (helst tahitivanilje) eller to teskjeer ekte vaniljesukker

ti egg

Ha sukkeret i en liten kjele, og sett den på en middels varm kokeplate. Varm opp sukkeret til det har smeltet og er kastanjebrunt. Hell sukkeret over i formen du skal ha puddingen i og bruk grytekluter når du dreier på formen slik at den blir jevnt glasert og du ikke brenner deg.

Kok opp melk, fløte, sukker og frøene fra en vaniljestang. Avkjøl blandingen noe og rør inn lett sammenpiskede egg. Sil blandingen over i den glaserte formen. La formen stå i ti minutter før den settes i ovnen, da setter røren seg og hindrer luftbobler i puddingen.

Stek karamellpuddingen ved 125 °C i vannbad (dvs. at formen står i en dyp langpanne med vann til 2/3 oppå formen inni ovnen) i ca. 1 1/2 - 2 timer. Mot slutten av steketiden kan du kjenne med baksiden av en våt spiseskje om overflaten er fast og gir litt motstand. I så fall er puddingen ferdig.

Avkjøl karamellpuddingen i formen til neste dag. Hvelv dem på fat med kant for det har dannet seg mye deilig karamellsaus rundt puddingen som må være med. Server puddingen med en ikke forsøt pisket krem.