© 2010–2020 Millas Mat

Fruktterte fra Le Cordon Bleu

terten som krever nøyaktighet og flid

Oppskriften på denne klassiske franske fruktterten kommer fra Le Cordon Bleu, dette verdensomspennende kulinariske akademiet som har som mål å utdanne det best kvalifiserte personellet innen matlaging, konditorkunst og service. Her får du knasende sprøtt terteskall, en nydelig silkemyk konditorkrem med ekte vanilje og sesongens fineste frukter og bær. Aldeles nydelig.

Fruktterte fra Le Cordon Bleu

Ingredienser

terteskjell til en 20 cm. form:

195 gr hvetemel

1/8 ts salt

115 gr smør

50 gr sukker

et stort egg

——

konditorkrem:

tre dl helmelk

frøene av en halv vaniljestang eller en teskje ekte vaniljeekstrakt

tre store eggeplommer

50 gr sukker

to spiseskjeer hvetemel

to spiseskjeer maisenna

en halv spiseskje likør etter eget valg

——

glasur:

120 gr aprikossyltetøy

en spiseskje vann

en halv kilo valgfrie frukter og bær

Bland sammen hvetemel og salt i en bolle. Pisk smøret lett og luftig i en mikser, ha i sukkeret og rør inn det sammenpiskede egget litt og litt av gangen. Tilsett deretter melblandingen og rører videre til all deigen samler seg mer eller mindre til en klump. Klem den ut til en flat disk, pakk den inn i plastfolie og la den hvile seg i kjøleskapet i et kvarters tid.

Finn frem en paiform som måler ca. 20 cm i diameter. Det beste til denne terten er å bruke en form med løs bunn. Spray den lett med formfett el. og klem deigen utover og opp langs sidene på formen. Sett formen tilbake i kjøleskapet i en halvtime eller gi den et kvarter i fryseren.

Mens deigen hviler setter du ovnen på 200 °C og setter en bakeplate mist i ovnen (ikke bruk risten) og prikk tertebunnen godt med en gaffel før du setter den inn i ovnen. Dette er for at bunnen ikke skal blåse seg opp under steking. Etter de første fem minuttene i ovnen skrur du ned temperaturen til 180 °C og lar den steke i omlag 15-20 minutter til bunnen er lys gyllen. La tertebunnen avkjøle seg på en kakerist før du forsiktig fjerner ringen rundt kanten. Den må være helt avkjølt før den fylles med krem og frukt.

Når du skal lage kremen pisker du sammen eggeplommer og sukker i en bolle som tåler varme. Sikt sammen hvetemel og maisenna og tilsett dette i eggene og pisk alt godt sammen inntil du får en glatt og jevn masse. Kok opp melken og vaniljestangen, ta kjelen av platen rett under kokepunktet når melken begynner å skumme, fisk opp vaniljestangen og skrap ut frøene i melken og hell dette i en tynn stråle i eggeblandingen under kontinuerlig pisking. Hell så alt tilbake i en kjele og kok opp mens du pisker. Når kremen når kokepunktet vil den tykne. Pisk godt hele tiden i et minutts tid mens den koker og ta den deretter av varmen. Hell kremen i en bolle, pisk inn likøren og dekk den med plastfilm. La den avkjøle seg til den har romtemperatur. Sett den deretter i kjøleskapet for avkjøling.

Lag glasuren ved å smelte syltetøyet sammen med vannet og når det har smeltet siler du massen for å bli kvitt evt. fruktbiter. La glasuren avkjøle seg.

Når du skal sette sammen terten finner du frem et kakefat og en spatelkniv og løsner terten fra bunnplaten og sklir den over på kakefatet. Pensle innsiden av tertebunnen med et tynt lag glasur og la den tørke i ca. 20 minutter. Dette forhindrer at terten blir bløt, og mens glasuren tørker forbereder du frukten. Fyll deretter tertebunnen med kremen (pisk den godt opp først) og dekorer med frukt før servering. Pensle med litt mer glasur på frukten så den blir blank og skinnende.